Romania are nevoie de rebeliune civica si folosirea parului din gard

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

taran romanSuntem stat membru al Uniunii Europene din 1 ianuarie 2007. Cetateanul nu a fost intrebat daca vrea sau nu in “Uniune” dar cu siguranta ca cel putin 70% ar fi spus “Da” la un referendum, gandindu-se strict la circulatia fara vize in tarile comunitare si posibilitatea de a muncii legal in Italia, Spania sau Franta. Dar apartenenta la entitatea comunitara implica si obligatii. Mai ales obligatii. Pe care statul roman incompetent si corupt, nu reuseste sa le indeplineasca. Institutiile care reprezinta statul sunt guvernate de incompetenta si nepotism, organigramele sunt stufoase si ineficiente, reglementarile se aplica aleatoriu si dupa bunul plac al decidentilor iar tot ce nu este clar reglementat sau e interpretabil, nu se aplica. Nimic nu functioneaza corect in totalitate, nici macar Justitia atat de mult laudata , a carui codana, DNA, este mai cunoscuta in lume decat presedintele. In aproape zece ani de “europenism” am preluat din vest doar apucaturile pretins nobiliare ale protipendadei, foamea de lux si avere, asezonata cu traditionala falosenie romaneasca.

Daca in Germania si Olanda sunt primari care nu mai au pe ce cheltui bugetele comunitatii, totul fiind pus la punct si perfect functional, in tara noastra primarii se reintorc la mentalitatile comuniste. Desi stiu ca sunt  felul de baza in “meniul zilei” de pe agenda luptei anticoruptie, acestia se intrec in a gestiona discutabil fondurile publice. Primarul roman este ordonatorul principal de credite, care traieste si munceste doar pentru a-si exercita autoritatea excesiva si a-si cultiva imaginea personala. Ei nu vor sa inteleaga si sa accepte un pricipiu fundamental, acela ca primarul nu “conduce” municipiul, orasul sau comuna, ci doar il administreaza in numele si interesul comunitatii. De aici rezulta o telenovela cu iz balcanic in care edilul este “primadona” iar consiliile locale sunt niste anexe ale aparatului de specialitate al primarului.

Desi au trecut doar sase saptamani de la protestele colective din strada, politicul deja derapeaza in mod ostentativ. Atat PNL cat si PSD, vor sa reinventeze o cutuma potrivit careia primarul trebuie sa fie si presedintele organizatiei din UAT-ul respectiv. O practica aplicata si de regimul Ceausescu care desfiintase separatia puterii administrative de cea politica, functionala in epoca Gheorghe Gheorghiu Dej. Pentru cei care nu stiu, inainte de venirea la putere a ucenicului cizmar balbait si semianalfabet, municipiile aveau un primar cu atributii administrative care era si sef al Consiliului Popular, plus un nomenclaturist care indeplinea functia de prim-secretar al Organizatiei Comunale, Municipale sau Judetenea PCR. Si cum in numeroase cazuri primarul era un “tehnocrat” care-si vedea de treaba ajungand uneori la neintelegeri cu…”toasu prim”, PCR a decis cumularea celor doua functii, primul secretar devenind un fel de capo di tutti capii  in regimul comunist.

Modificarea recenta a legii electorale este aberanta si periculoasa, existand posibilitatea ca un primar sa fie ales in 2016 din primul tur, cu ceva peste 10.000 de voturi intr-un municipiu care are peste 100.000 de locuitori. Ori, o asemenea zestre electorala nu confera legitimitate si cu atat mai putin reprezentativitate. Iar daca primarii vor fi presedinti de organizatii de partid si implicit de aliante politice, cu siguranta isi vor desemna consilieri locali obedienti si slugarnici, echipe de yesmani care vor vota la comanda si pe banda rulanta, toate abuzurile posibile si imposibile. Cum poate fi clasa politica atat de nesimtita? Cu ce tupeu actualii parlamentari vor veni sa mai ceara un mandat, dupa ce au redus pop(u)limea la starea de masina de vot imbecila si manipulata?

La urletele unei parti a societatii civile, partidele au iesit sa dreaga busuiocul cu alte gaselnite propagandistice, bune de ametit casnicele si pensionarii cu boala alzheimer. Principiile de integritate liberale si cele de etica si comportament social democrate sunt niste “suplimente alimentare”, care alimenteaza starea de placebo a natiei. Caci si acele reglementari sunt cu dedicatie, astfel incat poti fi eligibil daca ai fost curva politica de doua ori, daca ai fost cercetat nu si condamnat penal pentru infractiuni cu violenta sau daca doar l-ai furat/ injurat si mintit pe cetatean fara sa-i tragi si una in bot. O suma de paleative care vor reforma clasa politica la mod declarativ si populist, fara a genera efecte sau schimbari reale.

Ce se poate face, ca de constatat ne pricepem toti!? Nu prea multe cu cinci luni inaintea alegerilor, mai ales ca  hotul si nesimtitul se tem doar de parul rupt din gard si fugaritul pe ulita. Cu riscul de a bloca marile orase, cetatenii trebuie sa recurga la rebeliune civica, ca unica solutie viabila. Doar sub presiunea strazii, partidele vor renunta sa puna pe listele de candidati din 2016, pe actualii primari, consilieri, senatori si deputati. Un consens politic national poate suspenda pe termen de patru ani orice individ care a mai candidat pe o functie politica, trimitand in somaj tractoristii, carnatarii, frizerii, patiserii, plagiatorii si prostituatele din partide. Cum ar fi Romania sub o dictatura civica? Hm, greu de spus dar decat actualele solutii, ar merita incercat.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole