Romania are o incidenta a insolventelor de 4 ori mai mare decat media Europei Centrale si de Est 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

barbat-speriat-firme-insolventaRomania are o incidenta a insolventelor de 4 ori mai mare decat media Europei Centrale si de Est, respectiv 45 la 1.000 de firme active, se arata intr-un studiu al Coface, prezentat intr-o conferinta de presa, transmite Agerpres.

Astfel, Romania ocupa prima pozitie in clasament, fiind urmata de Serbia cu 41 de insolvente la mia de firme active si Ungaria cu 29 de insolvente. Polonia se afla in partea opusa a topului, cu 0,5 insolvente in timp ce media ECE este de 10 insolvente la o mie de firme active.

“Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrarii in insolventa (in Romania n.r.) a fost dezechilibrarea graduala a structurii bilantului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de indatorare crescand de la 76% in anul 2008 la 127% in anul 2013), orientate cu precadere catre investitii pe termen lung. Acestea din urma nu au generat venituri suplimentare sau o crestere a productivitatii prin imbunatirea marginii operationale. Din contra, veniturile medii au scazut cu aproape 6,5% in anul 2013, dinamica ce nu a fost cuplata cu o ajustare corespunzatoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescand la 7%”, informeaza Coface.

Companiile care au intrat in insolventa in primele noua luni ale anului 2015 au inregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creantelor in perioada 2008 — 2013, aceasta crescand gradual de la 89 de zile in anul 2008 pana la 182 de zile in anul 2013.

Potrivit studiului, ciclul de conversie al banilor (calculat prin nivelul cumulat al rotatiei stocurilor si creantelor minus durata medie de plata a furnizorilor) a scazut catre zero in anul 2013, ceea ce inseamna ca principala sursa de finantare a investitiilor pe termen lung a fost reprezentata de cresterea datoriilor pe termen scurt, a caror pondere in total capitaluri imprumutate a crescut de la 42% in 2008 la 67% in 2013.

Coface mai arata ca, in Romania, numarul insolventelor deschise in primele noua luni ale anului curent in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion euro este de 451 de firme, nivel usor crescut, comparativ cu 437, cel inregistrat in anul anterior.

“Aceste companii au reprezentat creditorul comercial final al propagarii creditului comercial intre partenerii de afaceri. In baza datelor publicate de Biroul Procedurilor de Insolventa si prelucrate de Coface, anul 2015 indica o reluare a acestui fenomen, dupa ce anul 2014 anuntase o relativa temperare. Astfel, desi anul curent a debutat cu o contractie istorica a insolventelor inregistrate in primele noua luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, respectiv—53%, companiile insolvente sunt de calibru mai mare si prezinta o situatie financiara consolidata mai buna”, explica documentul citat.

De asemenea, acesta precizeaza ca mediul privat inregistreaza o regenerare foarte lenta, in conditiile in care scaderea semnificativa a insolventelor a fost compensata de avansul inregistrat pentru alte forme de intrerupere, cea mai mare crestere fiind inregistrata in randul companiilor radiate, respectiv 38%. Astfel, 90.159 de companii si-au intrerupt activitatea in primele opt luni ale anului curent, nivel relativ asemanator comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. In acest context, valoarea instrumentelor refuzate la plata in primele noua luni ale anului curent inregistreaza cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, cu un total de aproape 7,5 miliarde lei.

Numarul societatilor comerciale intrate in insolventa a fost de 7.575, in primele noua luni din acest an, in scadere cu 54,62% fata de aceeasi perioada a anului precedent, arata datele publicate, recent, de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2