Romania are un grad de reciclare a deseurilor de 3%

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

depozit-ecologic-deseuriRomania are un grad de reciclare a deseurilor de circa 3%, in timp ce in Uniunea Europeana 36% din deseuri se recicleaza, dar chiar si asa ramane un potential de valorificare a deseurilor de 600 de milioane de tone la nivel comunitar, scrie Agerpres.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a declarat, in cadrul conferintei Circular organizate de Asociatia Green Revolution, ca in Europa se vehiculeaza tot mai des conceptul de societate europeana de reciclare si conceptul de deseu zero, iar Romania trebuie sa adere la aceste principii.

„Daca la ora actuala se produc, in Europa, circa trei miliarde de tone de deseuri, din care numai 36% sunt reciclate, deci aproximativ 600 de milioane de tone sunt disponibile pentru a fi reciclate, atunci tendinta noastra trebuie sa fie clar ca aceasta suma trebuie redusa. Specialistii din domeniu stiu cum sa faca asta, dar important este ca masurile respective sa fie aplicate si in teritoriu pana la fiecare dintre noi”, a explicat Gavrilescu.

Ea a precizat ca este foarte importanta comunicarea la nivel de cetatean, pentru a intelege ca deseul pe care il produce este doar o resursa irosita.

„Aceste resurse nu sunt inepuizabile si tot felul de studii arata ca acest consum incomensurabil de mare ne va duce ca, in 2030, sa consumam cat pentru doua planete”, a mai spus ministrul Mediului.

Gratiela Gavrilescu a adaugat ca reglementarile europene in domeniu trebuie transpuse in legislatia romaneasca, iar autoritatile locale sa se implice in aplicarea lor.

La randul sau, presedintele Comisiei ENVI (Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara) din Parlamentul European, Giovanni La Via, a declarat ca institutia pe care o reprezinta a incheiat dezbaterea publica pe marginea legislatiei care va sta la baza Directivei europene privind economia circulara.

„Romania are o rata redusa de reciclare: 3-4%. Este foarte putin. Cheltuielile pentru deseuri in Romania sunt mai mici decat in UE, dar nu trebuie crescute cheltuielile ci reduse deseurile”, a mai spus oficialul european.

Si el a insistat pe comunicarea la nivelul cetateanului, mentionand ca exista tari cu infrastructura de reciclarea creata, dar trebuie convinsi cetatenii sa o foloseasca, prin explicarea propriilor avantaje din procesul de reciclare.

„Sunt zone in care cetatenii nu platesc taxa de colectare pentru ca pretul deseului este mai mare decat costul colectarii”, a mai spus La Via.

In plus, presedintele Comisiei ENVI a cerut autoritatilor din Romania sa colaboreze cu cele europene pentru a obtine o legislatie completa in domeniul economiei circulare care sa garanteze rezultate mai bune.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2