Romania, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, in aprilie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Rata anuala a inflatiei a scazut in aprilie la 1,2% in zona euro si la 1,4% in Uniunea Europeana, de la 1,3% si, respectiv, 1,5% in martie, in timp ce Romania, Slovacia si Estonia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.

Cifra furnizata de Eurostat este similara cu estimarile analistilor si ramane departe de tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Obiectivul tinta al BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4,3%), Slovacia (3%) si Estonia (2,9%), iar cele mai scazute in Cipru (minus 0,3%) si Irlanda (minus 0,1%).

Comparativ cu martie 2018, inflatia anuala a scazut in 12 state membre ale UE, a ramas stabila intr-un stat si a crescut in alte 14 (inclusiv in Romania).

In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut in aprilie alimentele, alcoolul si tigarile (0,47 puncte procentuale), serviciile (0,45 puncte procentuale) si energia (0,25 puncte procentuale).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2