Romania celebreaza zece ani de apartenenta la NATO

Reclame home 1

Deceniul de apartenenta la NATO a sporit securitatea Romaniei, a dovedit ca aceasta este un partener de incredere pentru Alianta si a determinat cresterea investitiilor straine, potrivit unor analisti si oficiali citati de South Eastern European Times (SETimes), relateaza Agerpres.

“Prin NATO si apoi prin parteneriatul strategic cu Statele Unite, Romania nu a fost niciodata mai in siguranta”, a declarat publicatiei citate Dan Dungaciu, director al Institutului de Relatii Internationale al Academiei Romane.

“Aderarea Romaniei la NATO a intarit indiscutabil flancurile estice ale NATO si a consolidat prezenta Aliantei in Balcani si Marea Neagra”, a afirmat si George Scutaru, membru in Comisia pentru Aparare a Camerei Deputatilor.

Romania a fost invitata sa adere la Alianta la Summitul NATO din 2002 de la Praga, impreuna cu alte sase tari est-europene din fostul bloc comunist, si a devenit stat membru in 2004.

“Aderarea Romaniei a fost confirmarea consecventei in politica sa externa: realinierea intereselor strategice ale Romaniei la familia euroatlantica, acolo unde apartin in mod natural. Dupa 10 ani, Romania este pe deplin integrata si un membru curajos al Aliantei Nord-Atlantice”, a precizat Ministerul roman de Externe intr-un comunicat transmis SETimes.

Aderarea la NATO a aratat ca Romania este pe drumul cel bun in incercarea de a deveni membru al UE si le-a oferit romanilor confirmarea ca apartin Europei, a spus Dungaciu.

“In acelasi timp, investitiile straine au crescut dupa aderare, datorita sporirii securitatii si nivelului de predictibilitate”, a precizat Dungaciu.

Romania si-a asumat apartenenta la NATO cu deplina responsabilitate si a realizat ca aderarea nu aduce doar drepturi, ci si obligatii, au precizat oficiali. 23 de militari romani au fost ucisi si 121 au fost raniti in misiunile internationale la care Romania a participat in calitate de stat membru al blocului militar.

“Romania a participat cu succes la misiunile NATO din Balcani, Irak si Afganistan, cu o prezenta militara consistenta in privinta numarului de militari si a calitatii”, a spus Scutaru. “Am dovedit nu doar dorinta si entuziasmul sincere in privinta aderarii la aceasta alianta politica si militara, dar am oferit de asemenea si expertiza noastra militara”, a adaugat oficialul.

In afara de misiunile militare din Irak, Afganistan, Marea Mediterana si Balcani, Romania a contribuit la lupta NATO impotriva atacurilor cibernetice si terorismului, mai noteaza publicatia mentionata.

“In ultimul deceniu, Romania a contribuit substantial, conceptual si operational la implementarea mandatului NATO, transformandu-se dintr-un destinatar intr-un furnizor de securitate nu doar pentru cetatenii sai, ci si pentru regiune si pentru intreaga Alianta”, a subliniat Ministerul de Externe.

Oficialii au precizat ca Romania a facut un pas semnificativ in februarie 2010, cand a acceptat sa gazduiasca la baza militara de la Deveselu sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore. Decizia a facut parte din proiectul SUA de integrare a Abordarii Europene Adaptive in Etape in sistemul de aparare antiaeriana al NATO. Un acord a fost incheiat in 2011, iar lucrarile de constructie au inceput in octombrie 2013.

“Aceasta reflecta angajamentul nostru puternic de a contribui la apararea colectiva a tuturor aliatilor”, se arata in comunicatul ministerului.

Romania continua sa fie un sustinator puternic al politicii portilor deschise, salutand angajamentul si dedicarea tarilor aspirante. Oficiali de la Bucuresti au precizat ca fiecare proces de extindere a NATO dupa Razboiul Rece a adus valoarea adaugata Aliantei si a contribuit la mentinerea importantei organizatiei.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *