Romania imprumuta 400 de milioane de euro de la BIRD pentru managementul dezastrelor naturale

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare au semnat miercuri, la Bucuresti, un acord de imprumut in valoare de 400 de milioane de euro pentru managementul dezastrelor naturale, potrivit unui proiect de lege publicat de Finante, informeaza AGERPRES.

Acordul este de tip CAT-DDO, respectiv un imprumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu optiune de amanare a tragerii pana la aparitia unei catastrofe.

Imprumutul contractat de la BIRD, in valoare de 400 milioane euro, poate fi disponibilizat in una sau mai multe transe pana la 31 decembrie 2021. Aceasta data poate fi extinsa, la cererea Ministerului Finantelor, de 4 ori, dar perioada de disponibilizare nu poate depasi 15 ani in total, conform termenilor si conditiilor standard ale BIRD. Rambursarea se va efectua intr-o singura transa la 1 mai 2038, iar dobanda achitata semestrial este formata din dobanda EURIBOR la sase luni (in prezent – 0,27%), plus o marja fixa (aceasta este in prezent fiind de 1,75%), ceea ce ar presupune prin insumare, plata unei dobanzi semestriale de 1,48%. Banca percepe totodata un comision initial de 0,50% din valoarea imprumutului, achitat in termen de 60 de zile de la intrarea in efectivitate a imprumutului si, daca va fi cazul prelungirii perioadei de tragere, se va percepe si un comision de reinnoire, egal cu 0,25% din suma imprumutului (sau partii netrase) pentru care se cere extinderea.

Conform specificului CAT-DDO, dupa intrarea in efectivitate a acordului de imprumut, pot fi efectuate periodic trageri din imprumut, in baza existentei unei stabilitati macroeconomice si a prezentarii unei/unor decizii ale Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, care sa probeze aparitia acestor situatii si necesitatea recurgerii la imprumut, conform expunerii de motive care insoteste proiectul de act normativ.

“In acest context, pentru a asigura flexibilitate in ceea ce priveste tragerea sumelor imprumutului, s-a convenit cu Banca, astfel cum este prevazut in forma negociata a Acordului de imprumut si in Minuta negocierii, ca pentru scopurile acestui imprumut “catastrofa” sa fie o “situatie de urgenta”, asa cum este definita in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, generata de riscuri naturale (inundatii, seceta, cutremur, fenomene meteorologice extreme, etc), precum si riscuri biologice (endemii, pandemii, epidemii, etc)”, se mentioneaza in documentul citat.

Finantele precizeaza ca imprumutul nu are impact direct asupra veniturilor bugetului de stat, ci doar asupra cheltuielilor bugetului de stat, prin prisma platii serviciului datoriei publice aferent.

Conform Strategiei fiscal – bugetare pentru perioada 2018 – 2020, principalele categorii de situatii de urgenta sunt dezastrele naturale, accidentele de proportii, incendiile.

Raportul “Evaluarea riscurilor de dezastre la nivel national (RO-RISK)” arata ca unul dintre cele mai frecvente dezastre din Romania sunt inundatiile, avand un nivel ridicat de impact.

“Din datele existente, rezulta ca in perioada 1960 – 2010, au avut loc aproximativ 400 de inundatii importante, printre care 39 sunt considerate inundatii istorice semnificative, pe baza unor criterii hidrologice care au avut in vedere amploarea consecintelor negative. De exemplu, inundatiile din 2005 si 2006 au afectat peste 1,5 milioane de persoane (93 morti), au distrus o parte importanta a infrastructurii si au cauzat pagube estimate la peste 2 miliarde de euro. Urmare scenariilor elaborate in contextul evaluarii RO-RISK, costurile asociate pierderilor materiale directe variaza de la circa 300 milioane de euro la circa un miliard de euro, iar costurile indirecte de la aproximativ 260 milioane de euro la circa 2,66 miliarde de euro”, se mai arata in expunerea de motive.

In ceea ce priveste cutremurele, din 1940 si pana in prezent au avut loc 5 cutremure majore, dintre acestea, cutremurul din 1977 fiind cel mai grav din punct de vedere al pierderilor economice si umane (1.578 de morti si pierderi economice de aproximativ 2 miliarde de dolari). Conform scenariilor analizate, impactul unui cutremur major ar putea fi semnificativ din cauza zonelor urbane situate in apropierea epicentrului (75% din populatie si 45% din retelele vitale fiind expuse riscului unui cutremur).

Alunecarile de teren si seceta reprezinta alte pericole majore pentru Romania. Spre exemplu, in scenariul anului 2011 – 2012, an excesiv de secetos la nivel national, cu o perioada de revenire de 3 evenimente la 10 ani, pierderile de productie vegetala se ridica la circa 4,37 miliarde de euro, precizeaza documentul publicat de Ministerul Finantelor.

O echipa a Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a efectuat o misiune tehnica in Romania in vederea analizarii potentialelor arii de interventie din perspectiva nevoilor si prioritatilor in ceea ce priveste managementul riscului de dezastre. Pe parcursul acestei misiuni, echipa BIRD a avut intalniri cu o serie de autoritati publice cu atributii in acest domeniu.

“Conform concluziilor misiunii, autoritatile romane au inregistrat progrese in domeniul managementului riscului de dezastre. Cu toate acestea, exista in continuare o serie de aspecte care necesita solutionare atat in ceea ce priveste cadrul legislativ si/sau de reglementare, cat si din punct de vedere al unor investitii in domeniu. Ca urmare, BIRD recomanda o abordare programatica a managementului riscului de dezastre, care sa cuprinda pe de-o parte dezvoltarea de politici si pregatirea din punct de vedere financiar in cazul producerii unor dezastre, iar pe de alta parte realizarea unor investitii sectoriale specifice (in prezent fiind deja negociat cu BIRD si un imprumut pentru sprijinirea unui proiect de investitii in infrastructura pentru situatii de urgenta)”, se mai arata in documentul citat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2