Romania incheie de rambursat imprumutul de la FMI

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Romania va termina de rambursat imprumutul de la Fondul Monetar International in 2015 cu rezerve valutare mai mari decat in momentul in care a contractat imprumutul si cu rezerve minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta reduse de la 40% la 18%, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, transmite AGERPRES.

“Terminam de rambursat imprumutul cu rezerve mai mari decat atunci cand l-am luat si cu rezerve minime la valuta reduse de la 40% la 18%. Cred ca este momentul sa aratam aceste cifre care justifica acel imprumut si arata faptul ca programul a functionat. Acest lucru ne indreptateste sa avem o imbunatatire in continuare a ratingului de tara si sa vorbim de intrarea intr-un nou ciclu de dezvoltare echilibrata si echilibranta pana in momentul intrarii in zona euro”, a explicat Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

El a reamintit discutiile aparute in perioada contractarii creditului de la Fondul Monetar International (FMI) privind suma imprumutata, respectiv daca era sau nu nevoie de 12 miliarde de euro.

“Acum as spune ca s-a luat cam mult. Atunci am fost pentru o suma mai mica”, a subliniat guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR a precizat ca, la finalul acestui an, Romania va mai avea de rambursat circa 1,3 miliarde de dolari din imprumutul luat de la FMI, iar in 2015 acesta se va stinge.

Vor ramane de achitat imprumuturile de la Uniunea Europeana si Banca Mondiala, care au fost contractate pe termene mai lungi si care intra in sarcina Ministerului Finantelor Publice, a adaugat acesta.

Potrivit sefului BNR, rambursarea imprumuturilor contractate de Romania cu UE si BM va incepe in acest an, va accelera in 2015, iar in momentul aderarii la zona euro, 2019, in cazul in care se mentine respectivul obiectiv, sa ramana sume mai mici de plata.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Lucian Smul

    Nu e o veste rea! Dar asa o fi oare? Si dupa aceea banii vor incepe sa vina in buzunarul romanului de rand sau tot in al smecherilor?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *