Romania inregistreaza un grad de absorbtie efectiva de 48% din fondurile europene pe agricultura si dezvoltare rurala

PNL

Romania inregistreaza un grad de absorbtie efectiva de 48% din fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, situandu-se pe locul 6 in Uniunea Europeana, potrivit datelor Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza AGERPRES.

Cresterea inregistrata la nivelul anului 2019 pe gradul de absorbtie al fondurilor europene din Programul National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2014-2020 este de 36,2% fata de aceeasi perioada a anului 2016.

‘Romania gestioneaza pentru perioada de programare 2014-2020 o alocare din FEADR de 8,1 miliarde euro, situandu-se pe locul 6 in Uniunea Europeana dupa Italia, Franta, Germania, Polonia si Spania. Din punct de vedere al nivelului platilor efectuate catre beneficiarii FEADR, Romania ocupa locul 2 in Uniunea Europeana, dupa Franta si locul 1, daca ne referim la gradul de absorbtie pentru nivelul anului 2019, fiind inregistrata o crestere de 36,2% fata de aceeasi perioada a anului 2016’, a declarat Teodora Gabriela Gheniu, secretar de stat in cadrul MADR, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Beneficiarii acestor plati sunt fermierii, procesatorii, antreprenorii si autoritatile publice locale din Romania, care si-au luat angajamentul de a realiza proiecte ambitioase, cu impact economic pozitiv, pe termen lung, menite sa contribuie la dezvoltarea spatiului rural, prin investitii eficiente si rentabile, la standarde europene.

Prin politica de dezvoltare rurala, Uniunea Europeana (UE) isi propune sa ajute zonele rurale sa faca fata multiplelor provocari economice, sociale si de mediu pe care le aduce secolul al XXI-lea. Cunoscut ca Pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC), Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR) a fost imbunatatit in perioada 2014-2020 printr-o reforma ampla, in urma careia Romania a primit o alocare de 8,1 miliarde de euro din bugetul FEADR, la care se adauga contributia nationala, in valoare de 1,3 miliarde de euro.

Potrivit Ministerului Agriculturii, PNDR 2020 se concentreaza pe urmatoarele prioritati: modernizarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea catre piata si procesare a produselor agricole, incurajarea intineririi generatiilor de agricultori prin sprijinirea instalarii tinerilor fermieri si dezvoltarea infrastructurii rurale de baza ca preconditie pentru atragerea investitiilor in zonele rurale si crearea de noi locuri de munca si implicit la dezvoltarea spatiului rural.

De asemenea, prin PNDR 2020 se mai pot face investitii pentru incurajarea diversificarii economiei rurale prin promovarea crearii si dezvoltarii IMM-urilor in sectoarele nonagricole din mediul rural, promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice, prin intermediul unui subprogram dedicat, incurajarea dezvoltarii locale plasate in responsabilitatea comunitatii prin intermediul abordarii LEADER.

Componenta LEADER imbunatateste competitivitatea, calitatea vietii si diversificarea economiei rurale, precum si combaterea saraciei si excluderii sociale.

Potrivit MADR, la sfarsitul lunii ianuarie 2019, Romania era la egalitate cu Cehia si cu Lituania, pe locul 6 din punct de vedere al ratei de absorbtie a fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala.

In primul trimestru al acestui an, fermierii au la dispozitie 445,8 milioane de euro prin masurile disponibile prin PNDR 2020.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1