Romania, Irlanda si Slovacia, tarile cu cele mai scazute rate anuale ale inflatiei din UE

Rata anuala a inflatiei a urcat in aprilie la 1,9% in zona euro si la 2% in Uniunea Europeana, de la 1,5% si, respectiv, 1,6% in martie, in timp ce Romania, Irlanda si Slovacia au inregistrat cele mai scazute rate anuale ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.

Conform acestor estimari, inflatia in zona euro se apropie de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene, care vrea sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.

Cele mai mari rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Estonia (3,6%), Lituania (3,5%) si Letonia (3,3%), iar cele mai scazute in Romania (0,6%), Irlanda (0,7%) si Slovacia (0,8%). Comparativ cu martie 2017, inflatia anuala a scazut in sase state, a crescut in 19 tari (inclusiv Romania) si a ramas stabila in trei state.

In cazul zonei euro, in aprilie cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,39 puncte procentuale), combustibilii pentru incalzire (0,11 puncte procentuale) si pachetele de vacanta (0,12 puncte procentuale). De cealalta parte, cel mai semnificativ impact asupra inflatiei a venit din partea sectorului telecomunicatiilor (minus 0,11 puncte procentuale) si articole de imbracaminte (minus 0,08 puncte procentuale).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1