Romania, locul doi in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in martie

Reclame home 1
Reclame home 1

Irlanda si Romania au inregistrat in martie cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeana al comertului cu amanuntul, comparativ cu perioada similara din 2018, arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.

In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 1,9% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 2,9%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 4,4%, cele de combustibili au urcat cu 4,1%, iar cele de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 0,4%.

In martie, majoritatea statelor a raportat cresteri anuale, singurele scaderi fiind in Slovacia (minus 2%), Austria (minus 1%) si Belgia (minus 0,9%). Cel mai semnificativ avans anual s-a inregistrat in Irlanda (10,8%), Romania (9,3%), Croatia si Luxemburg (ambele cu 8,6%).

In martie, comparativ cu luna precedenta, comertul cu amanuntul a crescut cu 0,3% si in Uniunea Europeana si s-a mentinut neschimbat in zona euro, dupa ce in februarie s-a inregistrat un avans de 0,5% in zona euro si in UE. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de alimente, bauturi si tigari au urcat cu 0,5% iar cele de produse non-alimentare au crescut cu 0,2%.

Cele mai mari cresteri lunare au fost inregistrate in Lituania (1,7%), Portugalia (1,2%) si Marea Britanie (1,1%), Luxemburg (0,8%), Estonia si Letonia (ambele cu 0,7%), Romania si Danemarca (ambele cu 0,6%), cel mai semnificativ declin fiind raportat in Slovenia (minus 3,1%), Croatia (minus 1,9%) si Austria (minus 0,8%).

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole