Romania, locul secund in UE la cresterea preturilor, in martie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

supermarket-main1Romania se numara printre statele membre ale Uniunii Europene care in luna martie 2015 au inregistrat cele mai mari rate anuale ale inflatiei, arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat), informeaza Agerpres.

Potrivit Eurostat, rata anuala a inflatiei atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana s-a situat la minus 0,1% in luna martie, comparativ cu minus 0,3% in februarie. Tarile cu cea mai mare rata anuala a inflatiei au fost Austria (0,9%), Romania (0,8%) si Suedia (0,7%). In schimb, 12 state membre UE au inregistrat in luna martie rate anuale negative ale inflatiei, in frunte cu Grecia (minus 1,9%), Cipru (minus 1,4%) si Polonia (minus 1,2%).

Comparativ cu luna februarie 2015, inflatia a crescut in 22 state membre, printre care se numara si Romania (de la 0,4% la 0,8%), a ramas stabila in trei state membre si a scazut in alte trei state membre.

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), inflatia anuala a a fost de 0,79%, in martie, in crestere de la 0,4%, minimul istoric atins in urma cu o luna. Cresterea medie lunara a preturilor a fost de 0,4%, in primele trei luni din acest an, similara cu cea din aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, in ultimele 12 luni (aprilie 2014 — martie 2015), cresterea medie a preturilor de consum calculata pe baza IPC este de 0,9%, in comparatie precedentele 12 luni (aprilie 2013 — martie 2014).

Pentru a evita riscul unei spirale deflationiste, Banca Centrala Europeana a prezentat in 22 ianuarie masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi a anuntat achizitiile lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pana in septembrie 2016.

Conform estimarilor BCE, rata inflatiei se va situa anul acesta la 0,7% si la 1,3% anul viitor — mult sub tinta de 2% avuta in vedere de institutie. Si aceste proiectii ar putea fi revizuite in scadere, deoarece nu reflecta pe deplin recentele scaderi ale pretului la titei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2