Romania lucrului bine facut. In tara e jale, la Centru’ babele se piaptana

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

smiling donkey raset magarRedactorul sef imi recomanda sa scriu editoriale cu subiecte locale. Spune ca sunt cele mai cititite si comentate, fiind mai interesante decat cele care trateaza aspecte de atitudine sau opinii. Bun, dar sa scriu despre fauna locala am ce? Avem 14 parlamentari care nu sunt cunoscuti nici pe satele din colegiu, ca o echipa de rezerve la rugbi cu care nici vorba sa rupi gura targului in Bucuresti.

La televiziunile nationale il mai vezi din cand in cand pe Mircea Dolha si uneori pe Pop Liviu. Ceilalti sunt necunoscuti, niste nimeni, un vot la numar si atat. Habar nu au ce sa faca la Bucuresti dupa ce ponteaza dormitand la Camera sau Senat. Nici un fel de activitate publica sociala, culturala, voluntariat sau orice altceva remarcabil.

Maramuresul nu exista pentru presa centrala si daca la TVR 1 nu se dadea in realuare emisiunea de folclor filmata cu ocazia recentei Iarni Baimarene, uitam cine sunt. Nu contam decat atunci cand cei mari se uita la locul unde se agata harta in cui sau pentru a vedea ce drum national nereconditionat duce in Maramuresul Istoric.

Pe plan local, nu se intampla nimic iesit din comun. Presedintele CJ da interviuri doar la el in birou, vorbind rar si morosoneste. Prefectul mai iese si spune una-alta, dar e coplesit de zvonurile ca va fi inlocuit si isi cauta solutie pentru retragerea cu torte, iar edilul baimarean vorbeste des si mult la singurul trust media unde poate spune orice si oricand.

Consilierii judeteni se mai imbrancesc la sedinte, ca sa mearga apoi in alai la o tuiculita, la Carpati, in timp ce “localii” tac si voteaza in draci, disciplinati si fara opinii personale, cu gandul doar la invitatia lui Pop Fanica la una mica de la Butoias. In rest, pace si prietenie, mai o ocazie de a aniversa ceva la 3 ani, la 5 ani, la 8 ani, nu conteaza rotunjimea varstei si initiativa, sponsor sa fie.

Saptamana trecuta s-a scos printr-o prezenta media de exceptie a unui om pe care l-am remarcat acum cativa ani. Fara a se fandosi sau a-si da importanta, directorul interimar al Aeroportului a prestat decent la o emisiune. Calm, obiectiv, fara a fi acuzator sau jignitor, Dorin Buda a dat o lectie de bun simt si rigoare, intr-o prestatie de manual care ar putea fi vizionata de grobienii din CJ si CL.

Romanii au iesit in strada, cerand abolirea republicii, stoparea importului de lenjerie Victoria Secret, ieftinirea lumanarilor ortodoxe si convertirea in lei, plus inghetarea creditelor in franci elvetieni. Neamul are tupeu si ajunge sa dea cineva o informatie aiurita, cum ca ar fi 75.000 de creditori in franci elvetieni, si gata emotia nationala. Ieri trei soacre disperate ca pierd banii de robingo, doua familii de tineri si vreo 500 de protestatari de profesie scandau, cerand demisia lui Isarescu, masonul sef al sistemului bancar, cel care le-a pus sula in coaste, obligandu-i sa-si ia credite in valute exotice.

Saptamana s-a incheiat cu deziluzia numita Iohannis. Omul care a promis sa fie drept si corect, impartial si neangajat politic incepe sa o ia pe aratura dupa Ponta. Mai intai, s-a amestecat in alegerea presedintelui PNL, dupa ce era deja ales la Cotroceni, legalizand carierismul muieresc in viata si politica. Ce mi-e Corina Cretu sau Alina Gorghiu, doua dansatoare din buric, mediocritati politice care si-au valorificat nurii dupa modelul Elena Udrea.

Nu sunt misogin, motiv pentru care adaug ca decat echipa mentionata plus Gabriela Firea, mai bine Andreea Paul (Vass), o femeie care poate ridiculiza prin inteligenta si pregatire orice purtator de izmana politica, in orice talk-show televizat. Carevasazica presedintele riguros si neamt are principii balcanice si apucaturi fanariote. Tot pe la aniversari, simpozioane, speachuri populare si alte manifestari publice si populiste cu bufet suedez. Tot in ocazii unde se cadelniteaza din greu, iar fumul de tamaie acopera mirosul de nespalat si obiala politica.

Asadar, la o luna de mandat, Klausz Iohannis ne-a confirmat temerile pentru care a fost votat de doar cinci virgula… milioane de cetateni. Marile sale realizari sunt: trei parade militare, o excursie la Uniunea Europeana, doua simpozioane, numirea unui presedinte de partid (PNL) si patru declaratii de schimbare a unui guvern votat (si de el acum doi ani) tot de peste cinci milioane de romani.

Marele roman a mai facut ceva discutabil. A inceput sa semneze decrete de avansare in grad, reactivand fabrica de chestori si generali, plus acordarea de inalte decoratii ale statutului unor clienti sau prieteni politici. Nici o vorba despre noua strategie economica a Romaniei, de noul concept de politica externa si securitate nationala, de alte promisiuni pentru care unii au pus botul de parca a fi etnic german era sinonim cu Mantuitorul.

As vrea sa cred ca nu va trebui sa suport cinci ani un balon imens de sapun, cu discursuri balbaite si distonante, cu ezitari si angajamente neonorate in latratul echipei buldo-blaga si miorlaitul echipei pisi-gorghiu. Daca insa se va dovedi ca sasul e doar o franciza a spiritului germanic, voi contabiliza un nou presedinte invins de sistem sau depasit de viteza sec XXI.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

 1. cristian

  Vasile , nu fii magar! Cato trebuie ca e omnivor nu corupt. Mie parca-mi seamana cu V. Barbul. Ce zici?

  Reply
  1. Vasile

   Interesant. Mie imi seamana cu primarul. Dar poate amandoi sunt. Unul mai mare ca celalalt 🙂

   Reply
  2. the baimarean

   totusi ,parca vrea sa ne zica ceva.” kake nu are nici o vina am pus magareata pe barbul! ” repet si eu intrebarea lui Vasile.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2