Romania, pe primul loc in topul tarilor europene cu risc de saracie in randul copiilor

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Romania se afla pe primul loc in topul tarilor europene in ceea ce priveste riscul de saracie in randul copiilor, alaturi de Bulgaria, potrivit unui raport realizat de organizatia Salvati Copiii si facut public joi, transmite Agerpres.

Romania imparte acest loc cu Bulgaria, in cele doua tari 52,2 la suta, respectiv 52,3 la suta dintre copii prezentand risc de saracie sau excluziune sociala. Tarile nordice se afla pe ultimele locuri ale acestui clasament, cu 12 pana la 19 la suta dintre copii care traiesc in risc de saracie.

In Grecia, Ungaria si Letonia, procentul este de 35 pana la 41 la suta.

Raportul este rezultatul unei analize derulate de catre organizatiile membre Salvati Copiii din Danemarca, Elvetia, Finlanda, Germania, Islanda, Italia, Lituania, Regatul Tarilor de Jos, Norvegia, Romania, Spania si Suedia.

Au fost analizat in acest sens cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elvetia, Islanda si Norvegia. Toate informatiile au fost preluate de la Eurostat, in ianuarie anul acesta, iar rezultatele au fost inaintate si membrilor Comisiei Europene si ai Parlamentului European.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unui indicator care are in vedere persoane care traiesc in gospodarii cu venituri sub pragul saraciei, persoane care traiesc in gospodarii cu intensitate a muncii foarte scazuta si persoane grav defavorizate in ceea ce priveste presiunea economica si bunurile durabile.

Presedintele executiv Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat ca este prima data cand se realizeaza un asemenea studiu. La randul sau, Mihaela Manole, sociolog in cadrul organizatiei, a spus ca unul dintre cele mai ingrijoratoare aspecte din raport referitoare la Romania este faptul ca participarea familiei pe piata muncii nu este, potrivit cifrelor, o garantie ca riscul de saracie pentru copii scade.

Raportul subliniaza ca saracia nu reprezinta doar lipsa banilor, ci este o situatie in stransa legatura cu excluziunea sociala si lipsa accesului la servicii.

La nivelul Uniunii Europene, proportia copiilor in risc de saracie a crescut de la 55,3 la suta la 61 la suta, in 2012, in cazul celor care au parinti cu un nivel de educatie mai redus, in timp ce cresterea a fost de 0,5 la suta in cazul copiilor cu un nivel ridicat de educatie. Datele pentru Romania arata ca 87,1 la suta dintre copiii ai caror parinti au un nivel mai scazut de educatie sunt in risc de saracie, fata de 14,6 la suta dintre copiii cu parinti cu un nivel mai ridicat

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2