Romania, pe primul loc in UE la ponderea populatiei ocupate in agricultura

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Aproape un sfert (23%) din populatia Romaniei era ocupata in agricultura in 2018, ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, unde media populatiei ocupate din sectorul agricol era de 4%, arata datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.

In randul statelor membre, cea mai ridicata pondere a populatiei ocupate in agricultura se inregistra anul trecut in Romania (23% din totalul angajatilor), Bulgaria (18%), Grecia (11%) si Polonia (10%), in timp ce in domeniul industrial cel mai ridicat procent era in Cehia (37%), Slovacia (32%), Polonia (31%), Slovenia si Romania (ambele cu 30%).

Serviciile reprezinta peste 80% din forta de munca totala in sapte tari: Olanda, Marea Britanie, Belgia, Malta, Franta, Danemarca si Luxemburg.

Trecerea spre sectorul serviciilor este o tendinta care se observa in UE inca din a doua jumatate a secolului XX. In 2018, procentul persoanelor care lucrau servicii din totalul angajatilor era de 74 % in UE, comparativ cu 66% in 2000, in timp ce in industrie procentul a scazut de la 26% in 2000 la 22% in 2018, iar in agricultura s-a injumatatit, de la 8% la 4%. In privinta valorii adaugate, serviciile generau anul trecut 73% din valoarea adaugata totala, industria 25% si agricultura 2%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *