Romania, pe primul loc in UE la ponderea populatiei ocupate in agricultura

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproape un sfert (23%) din populatia Romaniei era ocupata in agricultura in 2018, ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, unde media populatiei ocupate din sectorul agricol era de 4%, arata datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.

In randul statelor membre, cea mai ridicata pondere a populatiei ocupate in agricultura se inregistra anul trecut in Romania (23% din totalul angajatilor), Bulgaria (18%), Grecia (11%) si Polonia (10%), in timp ce in domeniul industrial cel mai ridicat procent era in Cehia (37%), Slovacia (32%), Polonia (31%), Slovenia si Romania (ambele cu 30%).

Serviciile reprezinta peste 80% din forta de munca totala in sapte tari: Olanda, Marea Britanie, Belgia, Malta, Franta, Danemarca si Luxemburg.

Trecerea spre sectorul serviciilor este o tendinta care se observa in UE inca din a doua jumatate a secolului XX. In 2018, procentul persoanelor care lucrau servicii din totalul angajatilor era de 74 % in UE, comparativ cu 66% in 2000, in timp ce in industrie procentul a scazut de la 26% in 2000 la 22% in 2018, iar in agricultura s-a injumatatit, de la 8% la 4%. In privinta valorii adaugate, serviciile generau anul trecut 73% din valoarea adaugata totala, industria 25% si agricultura 2%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2