România, pe un loc rușinos în Europa la educație financiară. Ce s-a întâmplat cu economiile românilor în pandemie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

România ocupă un loc rușinos în Europa la capitolul educație financiară. O arată un studiu de specialitate și nu în ultimul rând, realitatea, noteaz[ stirileprotv.ro.

Mai bine de jumătate dintre cetățeni nu au noțiunile de bază și prea puțini sunt cei care fac economii. În schimb alții au făcut economii, în special în lunile în care au fost forțați să stea în case. Iar aceste lucruri se întâmplă deoarece că nu știm să ne gestionăm bugetul și nu avem noțiuni financiare de bază. O arată datele unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică realizat în șapte state, între care și România.

Doar 14% dintre români cunosc toate tipurile de dobânzi aplicate creditelor, față de 30% dintre bulgari, 40% dintre sloveni și polonezi sau 50% dintre austrieci. În acest sens, Banca Națională a României alături de alte patru instituții lucrează la o strategie națională.

Gabriela Folcuț, director executiv Asociația Română a Băncilor: „Stabilește obiective specifice și planuri de acțiune pentru fiecare grup țintă, atât pentru elevi, cât și pentru adulți și antreprenori.”

Dan Chirleșan, economist: „Avem un deficit de educație în general, de la educația religioasă, la cea sexuală și la cea financiară și peste tot constatăm că oamenii nu știu ce înseamnă fiecare noțiune în parte.”

Tocmai de aceea, economiștii ne sfătuiesc să avem în permanență un fond de urgență pentru situații neprevăzute.

Daniela Șerban, președintele Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursa din România: „Dacă depun o sută de lei pe luna în acel fond de urgență, ne-ar trebui între patru și cinci ani să acoperim între trei și șase luni de cheltuieli lunare.”

Adrian Asoltanie, trainer educație financiară: „Spre 80% dintre români NU au un buget personal +02.30 Regulă e foarte simplă: calculezi atât banii care intră, cât și banii care ies întodeauna să îi calculeze pe 12 luni. + 02/45 Cât calculezi totul la nivel de zi sau de săptămâna riști să te păcălești și să vezi lucruri marut. Nu contează 20 de lei, nu contează 25 de lei.”

Directiva Comisiei Europene este că școlile să implementeze educația economică încă din primii ani de studiu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2