Romania „pensionarului special” umileste Romania pensionarului de rand

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

7.609 lei – pensia medie speciala; 1.073 – pensia medie normala!

Acestea sunt datele comunicate de Ministerul Muncii, ca raspuns la interpelarea deputatului USR, Vlad Emanuel Durus.

Grija pentru pensionarul de rand este mimata de actuala guvernare. Aceasta categorie este privita ca o masa de manevra si furnizoare de voturi. In spatele acestui exercitiu electoral al PSD-ALDE este doar manipulare. In fapt, nu pensionarul sistemului public de pensii este tinta reparatiilor materiale promovate de guvern, ci beneficiarii civili ai pensiilor speciale. Pentru acestia se dau legi cu aplicare imediata, in timp ce pensionarii sistemului public de pensii au legi care se vor aplica, cel mai devreme, la sfarsitul lui 2021.

In momentul de fata, statul plateste pensii speciale in baza a cel putin sase legi. Erau mult mai multe daca Curtea Constitutionala nu ar fi declarat ca neconstitutionale legile prin care li se creau pensii speciale avocatului poporului si primarilor, presedintilor de consilii judetene si alesilor locali.

Discrepanta intre media pensiilor celor peste 4,6 milioane de pensionari ai sistemului public de pensii si media pensiei incasata in baza unor legi speciale de anumite categorii de civili este uriasa. Intr-un raspuns oferit de Ministerul Muncii la o interpelare formulata de deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus, reprezentantii guvernului arata ca pensia medie din sistemul public se situeaza la 1.073 de lei. Este aproape de 8 ori mai putin decat pensia medie platita in baza unor legi speciale (7.609 lei). Mai mult, anumite categorii de beneficiari ai unor legi speciale au o pensie medie care depaseste 16.000 de lei.

„Asistam la anumite aberatii in ceea ce priveste drepturile obtinute in urma pensionarii. Unii sunt supusi principiului contributivitatii, asa cum este corect, altora li s-au facilitat accesul la pensii care sunt, inca din prima zi, mai mari decat salariul net incasat in ultima luna. 80% din aceste pensii sunt suportate de la bugetul public. USR, inca de la intrarea in Parlament, a cerut si a depus o propunere de lege de abrogare a unor pensii speciale a unor categorii civile, printre care si a parlamentarilor. Militez pentru o formula corecta, care sa aiba la baza principiul contributivitatii. Aceasta initiativa a fost respinsa anul trecut de Senat, de catre PSD-ALDE-UDMR. Ea urmeaza sa intre in dezbatere in Camera Deputatilor. Acolo va ajunge un alt proiect de lege pe aceeasi tema, trecut tacit de Senat zilele acestea”, a declarat deputatul USR, Vlad Emanuel Durus.

In Maramures, conform raspunsului oferit la interpelarea deputatului USR, cea mai mare pensie speciala este de 32.760 de lei. Cea mai mica pensie in judet este una de invaliditate si este in cuantum de 1 (un) LEU!

Biroul comunicare,
Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2