In Romania, peste 5.000 de oameni mor anual de cancer profesional

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste 5.000 de oameni mor anual, in Romania, din cauza cancerului profesional, in timp ce la nivel european se inregistreaza 100.000 decese, costurile directe ale expunerii la substante cancerigene la locul de munca in toata Europa fiind estimate la 2,4 miliarde de euro pe an, potrivit datelor furnizate de Inspectia Muncii.

“Cancerul este considerat principala cauza a deceselor legate de munca in Uniunea Europeana. Anual pe continent se inregistreaza peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezinta 53% din decesele determinate de accidentele de munca si de bolile profesionale impreuna”, se arata intr-un comunicat al Inspectiei Muncii, remis joi, AGERPRES.

Datele institutiei arata ca aproximativ 50.000 de oameni mor anual din cauza cancerului, in Romania, iar 10% dintre aceste decese sunt legate de cancerul profesional.

In acest context, Inspectia Muncii se alatura demersurilor la nivel european de combatere a cancerului profesional
si anunta ca va demara controale la angajatorii din toate judetele care utilizeaza substante cancerigene sau amestecuri chimice care provoaca boala. Printre acestea se numara: azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produse rezultate din prelucrarea titeiului si carbunelui, fibra de sticla. Totodata, institutia va efectua si actiuni de constientizare, desfasurate prin inspectoratele teritoriale de munca.

“Aproape nu exista domeniu de activitate in care sa nu existe angajatori care sa expuna lucratorii la imbolnavirea de cancer profesional. Inspectia Muncii, prin implicarea la nivel national stabileste un model de buna practica europeana si intentioneaza reducerea la minimum a riscurilor de la locurile de munca. Prin controale, informare, indrumare si prevenire vom avea rezultate care, asa cum spune si sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de lupta impotriva cancerului, ne ajuta: Sa invingem cancerul cat mai curand!”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, citat in comunicat.

Astfel, inspectorii de munca vor verifica activitatile si motivele pentru care angajatorii utilizeaza agenti cancerigeni, cantitatile din substantele fabricate sau utilizate care contin agenti cancerigeni, numarul lucratorilor expusi, masurile de prevenire luate, tipul echipamentului de protectie utilizat, natura si gradul expunerii, cazurile de inlocuire a agentilor cancerigeni, lista nominala actualizata a lucratorilor implicati in activitatile pentru care rezultatele evaluarii de risc evidentiaza un risc pentru sanatatea sau securitatea lor, cu precizarea expunerii la care ei au fost supusi, examenele medicale efectuate.

Parlamentul European a solicitat statelor membre inlocuirea substantelor care provoaca cele mai frecvente boli profesionale si a cerut inspectiilor muncii sa intensifice initiativele de prevenire si de educare care vizeaza cresterea gradului de sensibilizare a cetatenilor cu privire la normele si la procedurile de sanatate si securitate.

“Riscurile pentru siguranta si sanatatea lucratorilor trebuie eliminate sau reduse la minimum. Angajatorii trebuie sa identifice si sa evalueze riscurile pentru lucratori asociate cu expunerea la agenti cancerigeni si trebuie sa previna expunerea lor atunci cand riscurile apar. Daca este posibil, substanta cancerigena trebuie inlocuita cu o alternativa mai putin periculoasa”, precizeaza Inspectia Muncii.

De altfel, angajatorul este obligat ca, pentru orice activitate in care exista risc de contaminare cu agenti cancerigeni, sa ia masuri adecvate pentru a se asigura ca lucratorii nu mananca, nu consuma alimente si nu fumeaza in zonele de lucru in care exista riscul contaminarii cu substante cancerigene si sa le puna la dispozitie grupuri sanitare si dusuri suficiente.

Inspectia Muncii sustine Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului de anul acesta care a fost stabilita in data de 4 februarie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2