Romania pitoreasca. Despre cum sa iti bati joc de o bijuterie

PNL

Unul din cele mai vizitate obiective turistice din Ardeal este cu siguranta Salina din Turda. O investitie bine gandita si functionala, desi pretul biletelor este discutabil pentru standardele romanesti. Cu toate acestea, in sezonul estival, sunt cateva zeci de mii de romani, dar si foarte multi turisti straini. Marele avantaj al salinei consta in faptul ca este operationala in orice anotimp, iar oferta cuprinde nu doar vizitarea galeriilor, salilor tematice sau a incaperii centrale dispuse pe inaltimea a peste 20 de etaje.

La Turda se pot face si tratamente medicale, iar activitatea este organizata si profitabila, in timp ce in sala mare a salinei, deschisa zilnic pentru public, se pot desfasura diverse activitati recreative, de la jocuri sportive si spectacole pana la un periplu cu barca pe lacul fostei mine. Evident ca exista si cateva neajunsuri, de la liftul supra aglomerat, la care se sta la rand zeci de minute, pana la scarile de acces, care deseori gem sub povara zecilor de turisti angajati in urcare sau coborare si zone unde lipseste mana curenta sau spatiul de asteptare la intersectarea turistilor.

Dar cel mai mare inconvenient constatat, care m-a determinat sa traversez stari ce oscilau intre furie si neputinta, tine de comportamentul nesimtit, lipsit de logica si respect fata de mediul inconjurator, acea etalare a mentalitatii rurale si primitive, specifica popoarelor needucate.

Intr-o ambianta remarcabila, cu acei pereti splendid decorati de arabescuri naturale, cu amenajari facute pentru a te relaxa in linistea din adancul pamantului, turistul roman si-a lasat urmele de ghiolban needucat si ignorant, lasand inscriptii pe constructiile de lemn, banci, mese si oriunde se putea scrie un nume sau desena un simbol. Aceasta este starea de fapt a acelei parti a Romaniei imbecilizate, populata cu elemente lipsite de educatie, hotarata sa vandalizeze si sa lase amprente ale starii de subcultura in care traiesc unii.

Ma intreb de ce nu iau atitudine cei din administratia salinei, stergand ineptiile si punand oameni de ordine care sa interzica Mariilor, Ionilor, Vasaliilor si Cristinelor sa-si lase prostia ca marturie. Un grup de turisti din Benelux, opriti in fata inscriptiilor graitoare, au privit siderati, pentru ca apoi sa plece, clatinand din cap si fara sa scoata un cuvant, dispretul occidental fata de balcanismul in care ne sufocam si degradam ca natie fiind elocvent.

SOMOGYI Attila

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

  1. GRIGORE

    ce sa te astepti de la niste mamaligari si cioflingari fara educatie! am fost in cateva tari din Europa si am vizitat asemenea obiective dar nu am vazut tigania care e la Turda. Pacat, mare pacat pentru turismul romanesc.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1