Romania, primul loc in Uniunea Europeana la rata saraciei relative

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

copii-saraci-sateRomania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana (UE) la rata saraciei relative in anul 2014, pozitia tarii fiind caracteristica unui stat cu probleme relativ mari in asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toti cetatenii sai, conform unei publicatii a Institutului National de Statistica (INS), transmisa la solicitarea AGERPRES.

‘In conformitate cu datele colectate la nivelul Eurostat, pozitia Romaniei este in general caracteristica unui stat cu probleme relativ mari in asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toti cetatenii sai. Din punct de vedere al ratei saraciei relative, Romania (cu 25,1%) se plasa in anul 2014 in grupul statelor relativ sarace, cu valori peste media Uniunii Europene, cum ar fi: Spania (22,2%), Grecia (22,1%), Bulgaria si Estonia (21,8%), Letonia (21,2%), Portugalia (19,5%), Croatia si Italia (19,4%), Lituania (19,1%). Rate de saracie mult mai mici se inregistreaza in unele state precum Cehia (9,7%), Olanda (11,6%), Danemarca (12,1%), Slovacia (12,6%), Finlanda (12,8%) si Franta (13,3%)’, informeaza INS.

Rata saraciei relative reprezinta ponderea persoanelor sarace, care au un venit disponibil pe adult-echivalent mai mic decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile, in totalul populatiei.

In cele mai multe cazuri, copiii si tinerii de pana la 18 ani din tarile europene prezinta rate de saracie mai mari decat rata saraciei tarilor respective, in special in Romania, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg, Spania, Portugalia, Italia. Aceasta categorie de persoane este ceva mai protejata de flagelul saraciei in Danemarca, Finlanda, Cipru, Olanda, Grecia, Slovenia.

In cazul grupei de varsta 18-24 ani, noteaza INS, se remarca in majoritatea statelor membre Uniunii Europene rate de saracie mai mari. Diferentieri remarcabile se observa si in cazul persoanelor varstnice de 65 de ani si peste, pentru care s-au estimat rate de saracie mai mari fata de media tarii respective: Estonia (+10,8 puncte procentuale), Cipru (+8,0 puncte procentuale), Letonia (+6,4 puncte procentuale), Croatia (+3,7 puncte procentuale), Finlanda (+3,2 puncte procentuale), Slovenia (+2,6 puncte procentuale), Suedia (+1,4 puncte procentuale) etc. Saracia este relativ mai putin raspandita in randul varstnicilor in majoritatea statelor europene cum ar fi: Ungaria, Luxemburg, Romania, Slovacia, Olanda, Franta, Cehia, Danemarca etc.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2