Romania risca sa piarda finantarea europeana pentru programul “Laptele si cornul”

home camp2
home camp2
home camp2

lapteRomania risca sa piarda finantarea europeana pentru programul ‘Laptele si cornul’, iar pentru a deconta mai departe la Uniunea Europeana tara noastra ar trebui sa se alinieze la initiativa europeana similara si sa elaboreze cat mai repede o strategie nationala, a declarat, marti, Ciprian Ciucu, director de programe in cadrul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), cu ocazia prezentarii unui raport pe aceasta tema, informeaza Agerpres.

‘Sunt necesare redefinirea si alinierea obiectivelor programului national cu cele ale schemei europene ‘Laptele in scoli’ prin care este sustinuta in buna masura initiativa nationala si prin care Romania a atras pana acum peste 40 de milioane de euro. In plus, atragem atentia asupra necesitatii armonizarii strategiilor nationale sectoriale din domeniile educatie, sanatate si agricultura cu programul national. In acest sens se poate acorda o consistenta in interventie si un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunitatii, scolii si elevilor’, sustine Ciprian Ciucu.

Potrivit raportului CRPE, programul ‘Laptele si cornul’ este eficient din punct de vedere economic daca raportam suma de pana la 200 de lei alocata pe parcursul unui an scolar pentru ca un elev sa beneficieze de program la avantajele pe termen mediu si lung ale programului.

De asemenea, in raport se spune ca programul ‘Laptele si cornul’ este o masura importanta de sprijin economic pentru industria laptelui, una dintre cele mai semnificative segmente ale industriei alimentare din Romania (locul sase ca cifra de afaceri). Peste 400 de tone de lapte sunt distribuite zilnic in cadrul acestui program, respectiv 1/6 din productia nationala de lapte (aproximativ 15%). Prin urmare, programul reprezinta un adevarat balon de oxigen pentru o industrie puternic afectata de criza si, in curand, sub o presiune concurentiala fara precedent, ca urmare a eliminarii cotei de lapte in UE (aprilie 2015) si embargoului impus Rusiei.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

1 Comment

  1. Izvorul Izei Tsunamy

    Banii cheltuiti cu aceasta furajare a copiilor nostri este umilitoare. La tara in Maramures copii nu consuma nici laptele si nici cornul. Acesti bani si TVA aferent ar trebui redirectionat in alocatiile scolarilor. Daca mai apar si iresponsabili care in procesul fabricatiei scapa lame sau alte ingrediente vatamatoare sau toxice chiar meritam retragerea fondurilor europene.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *