Romania sedentara si “drogata”. O realitate trista si periculoasa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

facebookPrimul post telefonic l-am avut in 1972 dupa o asteptare de trei ani. Nu stiu de ce au vrut parintii sa avem telefon. Probabil era o chestie de bon ton, un argument ca ai avea un statut social aparte. Raspunsul primit la depunerea cererii a fost unul sec. Nu avem posturi disponibile si veti deveni abonat cand va renunta cineva la numarul alocat. Intr-o zi am primit totusi o notificare: Vi s-a alocat numarul de telefon….., prezentati-va la sediul de pe strada 17 Octombrie, cu urmatoarele acte… Minunea a fost posibila pentru ca o familie de pensionari din bloc, el fost ofiter de securitate, ea fosta secretara la “regionala” renuntase la post. Murise batranul, iar sotia venita de undeva din sud, din orasul unde el facuse scoala de ofiteri, nu mai avea neamuri. Intr-o saptamana ne-au adus aparatul lor cu cabluri cu tot. O minune de culoare alb murdar, plina de unsoare si praf, purtand urmele degetelor anchilozate ale cuplului de batrani. Noua achizitie a devenit un motiv de fala, caci in bloc mai era un singur telefon fix la familia maiorului de pompieri din ultima scara.

In primul an am primit un singur telefon de la bunica care gafaind printre paraiturile de pe linie a banguit ca a murit un unchi, dupa care s-a intrerupt. In socul evenimentelor batrana uitase insa sa spuna cine era mortul si cand urma sa fie ingropat si unde. Seara, mama a sunat la “interurban” cerand legatura…alo…alo…Valea…Valea…un apel de la Baia Mare. In comuna din Campia de Vest era pe atunci doar un singur post cu manivela la sfatul popular, sediu unde era permanent cineva de serviciu ca sa preia notele telefonice de la judeteana de partid. Am cerut functionarului sa o anunte pe bunica sa fie a doua zi la ora 17 la sfat sa vorbim cu ea, pentru a afla amanuntele necesare. Asa functiona pe atunci sistemul de telefonie si totusi lumea nu parea nefericita. Cel putin nu din acest motiv. Oamenii isi vorbeau direct, vecinii treceau strada sa se salute, iar tinerii comunicau fata in fata, cu emotiile inerente.

In secolul XXI, un nou flagel a corupt omenirea. Specialistii spun ca este asemenea unui drog care creaza dependenta si alte neajunsuri sociale majore. Statisticile arata ca in Romania sunt peste 14 milioane de utilizatori de telefonie mobila, iar unii precum fostul primar de la Cluj, Apostu, foloseau 22 de telefoane. Oamenii nu mai comunica direct ci prin intermediul telefoanelor inteligente si al internetului. Cu toate astea, noul flagel care a cuprins omenirea il constituie retelele de socializare, ultimele date mentionand ca in lume sunt peste  3,5 miliarde de utilizatori de facebook. Dependenta de reteaua de socializare se traduce si intr-un profit imens pentru compania lui Zuckerberg, Facebook raportand in 2014 un venit de 4,04 miliarde dolari.

Pare greu de crezut dar utilizarea site-urilor de socializare pe care le accesam zilnic, sunt percepute de creierul nostru ca un drog deoarece in timp ce ne butonam contul, sistemul nervos secreta dopamina, asa numitul „hormon al placerii”. Consecintele sunt multiple si periculoase, miliardele de facebookisti uitand sa manance, sa faca miscare sau ce este mai grav sa comunice direct cu semenii lor. Parintii au ajuns sa transmita indicatii sau sa-si verifice odraslele pe cont, presa a invadat spatiul virtual aruncand in faliment ziarele print, institutiile de stat afiseaza date pe site-ul de socializare, iar politicienii isi dau demisia sau anunta noutati tot pe contul personal de facebook. Traim o psihoza care arunca omenirea intr-o stare de dependenta majora fata de tehnica IT, psihologii si sociologii mentionand ca exista riscul ca in 50 de ani, sa uitam sa vorbim si sa comunicam oral. Nu m-as mira daca in anii urmatori sesiunile ONU vor avea loc pe net, Guvernul va emite ordonantele pe Facebook, inmormantarile vor fi pe Twitter, iar casatoriile pe Carrot Dating.

In Romania saraca si bulversata, cetateanul isi poate uita acasa portofelul si cheile de la birou, dar nici intr-un caz smartphonul, castile si eventual cablul de alimentare utilizabil in mall, autogara sau pub. Copiii merg la scoala cu telefonul la gat in loc de cheie, pensionarii au intr-o mana bastonul si in cealalta mobilul, iar oamenii de afaceri au un angajat care le cara iphonul. Suntem cuprinsi de frenezia butonatului pe fata sau pe sub mese in timpul programului, in trafic cu masina sau in autobuz, la sedintele de la primarie sau in Parlament, in timp ce mancam, stam pe toaleta sau facem sex. Nu auzim si nu vedem nimic in jur, aflam ca ne-a murit mama pe facebook, ca ne-a parasit sotia pe messenger si ca am fost concediati pe twitter. Daca nu ai mobil si cont pe un site de socializare esti nul, nu contezi ca individ in simfonia umana. Nu stim sa mai vorbim coerent, nu avem emotii fizice reale, nu mai cumparam flori ci trimitem emoticoane, ne promovam afacerile, cainele, noua masina sau ne postam testul de sarcina pe contul personal sau al firmei. Daca vom continua asa, vom cadea intr-o stare de hiatus social, devenind niste roboti care se nasc, cresc , se reproduc si mor pe facebook. In semn de protest, astazi imi voi inchide contul de facebook. Oricum sunt asocial si enervat de ce posteaza ce-i carora le-am acceptat „prietenia”. Oare prin acest gest voi fi izolat si exclus? Asta e… on vivra, vera!

Octavian Paler spunea : „Modul în care comunicam este cel care ne apropie sau ne indeparteaza, transmitem iubire sau ura, calm sau agitatie, bunatate sau egoism, sinceritate sau ipocrizie”. Cat adevar si totusi sunt convins ca multi nu vor fi de acord cu cele scrise de mine. Pentru ei ratiunea de a trai este numarul de like-uri si prieteni virtuali plus zecile de ore pe zi petrecute pe facebook, facand un lucru absolut fara sens. Din punctul meu de vedere, indraznesc totusi sa ma adresez tie, cititorului, intreband: Cand i-ai spui ultima oara sotiei/prietenei, fiicei tale, direct si in fata: te iubesc draga mea!?

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2