Romania si Bulgaria nu folosesc miliarde de euro din ajutoare europene

PNL

Conservatorii bavarezi (CSU, partenerii traditionali ai Uniunii Crestin-Democrate a Angelei Merkel) atrag atentia ca Romania si Bulgaria nu folosesc miliarde de euro din ajutoarele europene, anunta portalul de stiri Focus Online ciatat de Agerpres.

Cu 15 miliarde de euro pot fi facute multe lucruri pentru formarea specialistilor, integrarea pietei fortei de munca sau sustinerea economiei. Potrivit noului ministru german al dezvoltarii, Gerd Müller (CSU), exact atatia bani nu au folosit Romania si Bulgaria din fondurile structurale sociale si regionale ale UE. Au fost solicitate numai 42% din cele 26 de miliarde de euro, astfel ca partea germana considera ca guvernele celor doua tari au esuat si a venit vremea sa-si faca temele.

Parlamentarul Hans-Peter Uhl (CSU) spune acelasi lucru: “Germania se gandeste de luni de zile la posibilitati de a ajuta Romania si Bulgaria in administratie, pentru a face rost de resurse si a pune pe picioare proiecte. Autoritatile germane sunt pregatite sa aduca experti”, a declarat el.

Motivele pentru lipsa de activitate in Bucuresti si Sofia sunt diferite: un rol important l-a jucat faptul ca aceste tari au trebuit sa aduca si ele bani drept contributii la proiectele finantate cu bani europeni – uneori 25%, dar si 10% din finantarea totala. Apoi, arata sursa citata, se pune problema vointei politice. In plus, cand vine vorba de proiecte pentru comunitatea romilor, lipseste acordul politic intern, ca sa fie aduse sume mari de bani.

Tocmai de aceea, Uhl ii propune executivului comunitar sa faca presiuni publice, insa europarlamentarul CSU Monika Hohlmeier sustine ca nu este suficient. “La noi vin direct reprezentanti ai regiunilor sau organizatiilor care ne intreaba de posibilitati de cooperare /…/ Eu cer Comisiei Europene sa intareasca structurile de sprijin. Trebuie mobilizat personal si know-how si sa fie aduse ajutoare pentru realizarea de proiecte concrete”, spune ea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1