Romania va avea un Plan national de protectie impotriva inundatiilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania va avea un Plan national de protectie impotriva inundatiilor pana in decembrie 2015, lucrarile adaugate pentru anul viitor prelungind acest termen, se arata in proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea Programului de realizare a Planului National pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor si a finantarii acestuia, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, informeaza Agerpres.

Conform documentului, cheltuielile alocate pentru proiecte in intervalul decembrie 2005 — decembrie 2014 s-au ridicat la 229.122.446 lei, din care cea mai mare suma a revenit finalizarii/elaborarii studiilor celor 11 bazine hidrografice, respectiv in cuantum de 167.148.627 lei. Sursa de finantare a lucrarilor programate in decembrie 2013 a fost Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) — Axa prioritara 5, Fondul pentru mediu, bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului si Padurilor.

‘In contextul din ce in ce mai evident al schimbarilor climatice, Romania se confrunta, practic anual, cu fenomene meteorologice periculoase. In perioada 2005-2013 Romania s-a confruntat cu grave inundatii, viiturile produse pe cursurile de apa interioare afectand toate judetele tarii. Au fost inundate 2.320 de localitati, 76 de persoane au decedat, iar 12.070 au fost evacuate. Au fost distruse sau grav avariate 93.976 case si anexe gospodaresti, precum si 1.063 de obiective social — economice. Printre lucrarile de infrastructura afectate se numara 560 km drumuri nationale, 9.860 km drumuri judetene si/sau comunale, 24 km cale ferata, 9.113 poduri si podete si 630 constructii hidrotehnice cu rol de gospodarire a resurselor de apa si de aparare impotriva inundatiilor. Valoarea totala a pagubelor s-a cifrat la aproape 6 miliarde de lei. La viiturile produse pe cursurile de apa interioare li s-au adaugat cele produse pe fluviul Dunarea. Pagubele s-au cifrat la circa 1,5 miliarde lei, fiind afectate 808 localitati din 31 judete ale tarii’, se noteaza in Nota de fundamentare a HG.

Potrivit sursei citate, in afara de refacerea lucrarilor de aparare afectate si intarirea capacitatii de prognoza si interventie, elaborarea si implementarea unui Plan pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor la scara nationala constituie una dintre principalele preocupari ale MMSC.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2