Romania va elabora o strategie nationala pentru reducerea pierderilor si a risipei de alimente

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Romania va elabora, in perioada urmatoare, o strategie nationala pentru reducerea pierderilor si a risipei de alimente, in conditiile in care, anual, pierderile sunt mai ridicate decat cele 179 de kilograme pe locuitor inregistrate la nivel european, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

“Nu avem deocamdata cifre foarte multe, dar Romania are o pierdere mai mare de 179 de kilograme pe cap de locuitor cat se inregistreaza anual la nivel european. In perioada imediat urmatoare vom avea cifrele exacte de la grupul de lucru format anul trecut cu Ministerul Mediului, in care ne propunem, pe langa indentificarea cifrelor exacte si a unor solutii, dar si elaborarea unei strategii nationale in acest sens”, a spus Daniel Constantin, la lucrarile Comisiei Europene pentru Agricultura a FAO.

Acesta a precizat ca risipa de alimente este o problema care preocupa Romania, in acest sens fiind format anul trecut un grup interministerial pentru a identifica si elimina risipa de alimente.

“Risipa de alimente este o problema care preocupa si Romania, dar si la nivel global reprezinta o problema pentru ca o treime din ceea ce se produce se pierde si nu ajunge la consumatorul final. In primul rand, se pierde odata cand consumam, se pierde pe raft pentru ca produsele expira, dar sunt si pierderile tehnologice in procesul de fabricatie.

Si aici procentul este aproximativ egal, de aceea pierderile nu sunt numai pe consum ci si pe partea de procesare. Faptul ca la nivel european fiecare locuitor are o risipa de alimente de 179 de kilograme trebuie sa ne dea de gandit, daca nu cumva politicile europene sau mondiale si nationale nu ar trebui sa fie schimbate, nu ar trebui sa fie stimulative in sensul eliminarii aceste risipe consistente”, a subliniat seful MADR.

Potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual in lume, ceea ce reprezinta o treime din productia de alimente la nivel mondial si costuri de 750 de miliarde de dolari, intr-o lume in care 842 de milioane de persoane se confrunta cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *