Romanii au castigat de pe urma Pilonului II de pensii sume totale de peste un miliard si jumatate de euro

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei in cei noua ani de activitate, iar diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde lei reprezinta castigul total obtinut din investitii, astfel ca romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, se spune intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, informeaza AGERPRES.

„In cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro) in suma de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul participantilor romani. Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale”, se spune in comunicat.

Potrivit calculelor Asociatiei, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania. Astfel, banii de pensii private ai romanilor contribuie la cresterea economica si crearea de locuri de munca din tara.

Conform calculelor APAPR realizate pe baza informatiilor publice, in ultimele 12 luni pentru care exista date (iunie 2016 — iunie 2017), comisionul mediu perceput in cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. In aceeasi perioada (iunie 2016 — iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

„Acest nivel de eficienta se datoreaza si investitiilor importante facute de administratori in infrastructura sistemului si asigurarea respectarii celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participantilor. In marea majoritate a cazurilor, aceste investitii nu au fost inca recuperate, dar administratorii au inteles inca de la inceput faptul ca sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Intarzierea recuperarii investitiilor initiale a venit si pe fondul abaterii de la calendarul initial de crestere a contributiei”, se mentioneaza in comunicat.

APAPR reaminteste ca nivelul contributiei ar fi trebuit sa ajunga la 6% din venitul brut al tuturor participantilor inca din 2016.

„Amanarile succesive de majorare a contributiei fata de calendarul initial au venit insa, in special, in detrimentul participantilor care ar fi avut in plus, in conturi, o suma de cel putin 4,2 miliarde lei daca nu ar fi existat ‘inghetarea’ contributiilor in 2009, 2015 si 2016”, se mentioneaza in comunicat.

Asociatia sustine ca potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizatia Internationala a Autoritatilor de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din Romania are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, in conditiile unui procent de 8,67% fata de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durata de 20 de ani si, respectiv, de 12,29% fata de o medie de 16,14%, pe o durata de 30 ani. Acestea reprezinta ratele compuse de comisionare si confirma ca sistemul de pensii din Romania este printre cele mai ieftine pentru participanti dintre cele aproape 40 de piete analizate.

„Avand in vedere aspectele mai sus mentionate, APAPR isi exprima deplina disponibilitate pentru dialog cu autoritatile si factorii de decizie pentru a clarifica orice aspecte legate de functionarea sistemului, in beneficiul participantilor”, se mai spune in comunicat.

Aceste precizari vin in urma unor afirmatii facute duminica, la Antena 3, de ministrul Finantelor, Ionut Misa, potrivit caruia comisioane de cateva sute de milioane de lei pe an ajung in conturile administratorilor de fonduri de pensii private Pilonul II in loc sa vina in pensiile romanilor.

„Exista un principiu european, care spune sa nu iei comisioane din ceea ce nu ai facut. Or, administratorii de pensii Pilonul II iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc in conturile lor in loc sa vina in pensiile romanilor”, a spus ministrul Ionut Misa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2