Romanii consuma in jur de 6 kilograme de peste pe an

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romanii consuma anual in jur de 6 kilograme de peste, de aproape patru ori mai putin decat media Uniunii Europene, insa in zilele cu dezlegare la peste, cum este si Duminica Floriilor, consumul aproape se dubleaza, sustine Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania – Ro-Fish.

“Romanii sunt un popor evlavios si tin cont de dezlegarile la peste pentru ca tin postul in proportie destul de mare si bineinteles ca in aceste zile creste si consumul de peste. Fata de cele 4 — 6 kilograme de peste cat se consuma ca medie multianuala in Romania, in zilele cu dezlegare la peste cred ca acest consum se dubleaza.

Eu consider ca s-a ajuns la 6 kilograme pe locuitor intr-un an, iar consumul va creste in continuare si datorita acvaculturii. Inainte de 1989, in Romania se consuma anual intre 8 si 10 kilograme de peste pe locuitor, dar aveam o flota de pescuit, iar pestele era mult mai accesibil la pret. Eu ma straduiesc prin profesia pe care o am sa pun in atentia romanului pestele si fructele de mare ca fiind cea mai sanatoasa carne care exista”, a declarat pentru AGERPRES presedintele Ro-Fish.

Prin comparatie, in Bulgaria si Ungaria se consuma 2,5 kilograme de peste pe an, la jumatate fata de Romania, in timp ce Portugalia este tara unde se mananca cel mai multe peste din tarile UE, respectiv 76 de kilograme pe an. In Spania, consumul este de 60 de kilograme de peste pe an, in timp ce media europeana ajunge la 22,5 kilograme pe locuitor intr-un an. Cel mai mult peste din Europa il consuma islandezii — 90 de kilograme pe an, iar la nivel mondial, Japonia detine suprematia cu peste 130 de kilograme pe an.

“Este firesc acest consum in Japonia, pentru ca este o zona peninsulara, la fel si in Portugalia si Spania, tari inconjurate de mari si oceane sau in tarile nordice, care sunt legate de peste si fructe de mare ca hrana de baza. Din pacate, Marea Neagra nu este bogata in peste si fructe de mare din cauza continutului mare de sulf, iar Romania, as spune, este “dezavantajata” pentru ca zona de pescuit este foarte departe in larg. Noi avem zona de litoral care este buna pentru turism, dar nu este buna pentru pescuit, comparativ cu cea a Bulgariei si a Turciei”, a adaugat Cuzdrioreanu.

Romania acopera din productia interna de peste doar 18% din consum, iar diferenta de 82% provine din import.

Potrivit presedintelui Ro-Fish, cele mai cautate specii in Romania sunt cele marine, precum macroul, sprotul si codul, dar si speciile de apa dulce, pastravul, crapul si carasul.

“Primele specii cautate in Romania sunt pestii pelagici care sunt pesti de banc, cum ar fi macroul, stavridul, heringul, sprotul in proportie de 45—50%, iar 30% reprezinta pestele alb, unde intra codul, merlucius si speciile de apa dulce: pastrav, crap, caras si salau, apoi semi-preparatele si fructele de mare care au doar 7-10% din consum”, a continuat presedintele Ro-Fish.
Romania produce anual 18.000 de tone de peste, inclusiv din acvacultura, din care 2.000 de tone sunt de pastrav, iar pana la 9.000 de tone sunt cele din specia ciprinide, respectiv crap, caras etc, diferenta provenind din pescuit.

“Creste acvacultura, ceea ce este bine pentru ca exista un program cu fonduri europene POPAM 2014-2020 care continua POP 2007-2013, dar in care de data aceasta vedeta programului este acvacultura. Sunt accesari importante si cred ca vor mai fi si cu siguranta procentul de productie din acvacultura va creste spre 40%”, a spus Marian Cuzdrioreanu.

Suprafata piscicola a Romaniei este in prezent intre 80.000 si 100.000 de hectare, aceasta fiind redusa dramatic in perioada comunista pentru a dezvolta agricultura.

“Nu este o suprafata suficienta, dar nu suntem noi de vina, pentru ca inainte de primul razboi mondial suprafata piscicola a Romaniei era de 1,8 milioane de hectare. Eram primii acvacultori ai Europei, dar in perioada comunismului s-au facut desecari foarte mari in folosul agriculturii. Acum se dezvolta multe exploatatii piscicole si se incearca chiar si popularea canalelor de irigatii cu peste si a Canalului Dunare — Marea Neagra”, sustine presedintele Ro-Fish.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2