Romanii pun pe primul plan plata utilitatilor si a ratelor cand isi planifica rambursarea datoriilor

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Un procent de 31% dintre romanii din mediul urban afirma ca isi planifica intotdeauna bugetul, in timp ce 44% dintre ei spun ca o fac de cele mai multe ori, iar plata utilitatilor si a ratelor se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste rambursarea datoriilor, arata un studiu realizat in Romania de o companie de management al creantelor, informeaza AGERPRES.

“31% dintre romanii din mediul urban afirma ca isi planifica intotdeauna bugetul, in timp ce 44% dintre ei spun ca o fac de cele mai multe ori.

Conform celui mai recent studiu pregatit de KRUK in Romania, “Reciclarea datoriilor”, implementat de agentia de cercetare iSense Solutions, 91% dintre persoanele din mediul urban, cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani, au avut o datorie de rambursat, in timp ce in prezent, 7 din 10 persoane au inca datorii. Cercetarea a urmarit sa evalueze atitudinea romanilor fata de rambursarea datoriilor si modul in care acestia isi prioritizeaza platile lunare datorate. In ceea ce priveste cheltuielile, platile utilitatilor se situeaza pe primul loc, 77% dintre romani spunand ca aceste facturi sunt primele platite, urmate de plata ratelor, 75%. O alta categorie importanta care ocupa un nivel ridicat in ordinea de plati a romanilor este cea legata de cheltuielile efectuate cu copiii: 59% dintre respondenti au mentionat aceasta categorie ca fiind pe locul trei in lista lor lunara”, se arata intr-un comunicat al Kruk, remis luni AGERPRES.

Pe ultimele locuri pe lista de plati a romanilor se afla cheltuielile pentru imbracaminte (9%), in timp ce 17% dintre respondenti au mentionat, de asemenea, costurile aferente animalelor de companie, care sunt de asemenea pe lista lor de plati.

“Doar 6% dintre persoanele din mediul urban nu-si planifica bugetul inainte. Ceea ce inseamna ca romanii sunt atenti atunci cand isi planifica finantele si prioritizeaza platile importante pentru ei. Incearca sa fie cat mai responsabili in luarea deciziilor referitoare la bani si isi stabilesc obiective clare”, a declarat Alina Zelezneac, research manager iSense Solutions.

Cat despre plata ratelor, 8 din 10 persoane au mentionat ca aceasta este primul lucru pe care il achita chiar daca raman cu mai putini bani pentru a plati alte cheltuieli. Numai 8% dintre romanii din mediul urban spun ca platesc mai intai ratele si daca raman fara bani, imprumuta din alta parte.

Un procent de 49% dintre cei intervievati afirma ca ceea ce ii face sa-si ramburseze datoriile la timp este teama de a plati prea mult dintr-o data si astfel se vor confrunta cu situatia in care nu vor mai putea plati. Un procent similar de persoane a adaugat ca, dupa toate platile efectuate, stiu exact cati bani raman pana la urmatorul salariu si stiind ca platile sunt facute la timp, ii face sa fie mai calmi.

Ca surse de incredere in oferirea de ajutor pentru mai buna gestionare a finantelor, familia si prietenii sunt pe primul loc, pentru 51% dintre romanii din mediul urban. Doar 7% dintre acestia au mentionat consilieri financiari ai institutiilor financiare nebancare ca surse de incredere si 6% au numit consilierii financiari ai agentiilor de colectare a datoriilor.

Cand vine vorba de cheltuielile la care ar renunta, 66% dintre persoane au mentionat petrecerea timpului liber, vacantele si renovarea casei. Un procent destul de mare, 70% dintre barbati au spus ca vor renunta la cheltuielile pentru renovarea casei, dar numai 49% dintre barbati ar renunta la cheltuielile de ingrijire personala, comparativ cu doar 36% dintre femei.

Atunci cand doresc sa plateasca o datorie, fara a fi nevoiti sa aplice pentru un nou imprumut, economiile reprezinta principala sursa de rambursare a datoriilor pentru 64% dintre romanii din mediul urban, in timp ce 54% dintre acestia ar mai cauta si alte venituri. In acelasi timp, 23% ar negocia valoarea datoriei cu creditorul sau cu firma de colectare a datoriilor.

In mod semnificativ, 8 din 10 persoane prefera sa primeasca premii sau reduceri pentru plata la timp a ratelor, in timp ce aproximativ trei sferturi prefera sa aiba rate cu valoare fixa, in fiecare luna. Pe de alta parte, 16% dintre ei prefera sa plateasca o rata mai mare la fiecare 2-3 luni, fara a plati rate lunare. 21% dintre romanii din mediul urban prefera sa plateasca datoriile mai mici, iar apoi pe cele mari si 44% dintre ei prefera sa aiba rate descrescatoare, reducand astfel valoarea ratei de la luna la luna.

“Este important pentru noi sa intelegem comportamentul de plata al clientilor nostri si preferintele lor. Ne dorim sa vedem ca eforturile de educatie financiara pe care le fac atat institutiile bancare, cele financiare non-bancare, dar si noi, agentiile de colectare creante, incep sa dea roade, si anume, o buna planificare a bugetului familial si o abordare mai responsabila fata de problema datoriilor a persoanelor cu datorii si a publicului general de asemenea”, a precizat Tomasz Ignaczak, director general al Kruk Romania.

Studiul a fost implementat in contextul Zilei fara Datorii, initiativa Grupului Kruk, sarbatorita pe 17 noiembrie pe toate pietele in care grupul opereaza.

Cercetarea “Reciclarea datoriilor” a fost realizata de iSense Solutions in octombrie 2019 pe un esantion de 515 persoane, cu varste intre 25 si 55 de ani, reprezentativ urban.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1