Romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

fumatRomanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agentia Nationala Antidrog (ANA), cu ocazia marcarii Zilei Mondiale fara Tutun, scrie Agerpres.

Datele arata ca doar 38% dintre romani sustin ca niciodata sau aproape niciodata nu sunt expusi la fum de tutun la locul de munca, fata de media europeana de 72%, in conditiile in care de sapte ani legea permite fumatul la locul de munca doar in camere special amenajate, separate si izolate.

Potrivit ANA, cele mai recente studii in domeniu au evidentiat ca prevalenta fumatorilor in Romania este de 27% iar restul de nefumatori sunt expusi permanent si devin fumatori pasivi la locul de munca si in spatiile publice si acasa, platind tribut similar cu fumatorul activ din punctul de vedere al sanatatii (Studiul GATS 2011).

La jumatate din fumatorii cu varsta peste 45 de ani sunt inregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

Bolile care determina cea mai mare mortalitate in Romania sunt exact acelea pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (in special cel pulmonar, in crestere la sexul feminin) si bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

La nivelul anului 2010, 5.767 de romani au murit din cauza expunerii la fum de tutun (fumat pasiv) prin boli cardiovasculare (5.436 persoane), infectii respiratorii si alte boli infectioase (221 persoane) si cancer (110 persoane), au fost 36.257 de decese din cauza fumatului activ — 20.997 prin boli cardiovasculare, 11.619 prin diverse forme de cancer, 3.287 prin boli respiratorii cronice (BPOC), 217 prin tuberculoza si infectie HIV, 137 prin diabet, boli de sange, urogenitale sau endocrine, iar din totalul celor 42.024 decese din cauza fumului de tutun, 13,7% au fost in urma fumatului pasiv, adica fara sa fi fumat.

Agentia Nationala Antidrog (ANA) a mai anuntat joi ca se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in marcarea Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel national, de activitati de informare — sensibilizare — constientizare in mediul scolar sau in comunitate, activitati de petrecere a timpului liber si de formare de abilitati.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2