Romgaz va livra 30% din productia de gaze la pret plafonat, pentru consumul populatiei si al termocentralelor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romgaz va livra 30% din productia sa de gaze, din perioada mai-decembrie, la pretul reglementat de 68 de lei pe MWh, pentru consumul populatiei si al termocentralelor, se arata intr-un document postat pe site-ul companiei, informeaza AGERPRES.

Cu privire la propunerea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2019, care va fi discutata de actionarii companiei in sedinta din 17 mai, SIF Moldova a cerut clarificari referitoare la faptul ca Romgaz a bugetat venituri din vanzarea de gaze din productia interna in crestere de doar 0,2% fata de anul precedent.

De asemenea, investitorii au dorit sa afle de ce compania si-a planificat venituri in stagnare din productia de energie electrica pentru anii 2020 si 2021, avand in vedere faptul ca, de anul viitor, ar trebui sa intre in functiune noua centrala de la Iernut.

„In conditiile in care, in ultimii ani, Romgaz si-a depasit constant indicatorii bugetati si avand in vedere capacitatea sustenabila a Romgaz de dezvoltare a afacerilor si de distributie de dividende atractive, consideram ca bugetul supus aprobarii actionarilor in AGOA din 17.05.2019 este prea conservator”, au aratat reprezentantii SIF Oltenia.

In raspuns, oficialii Romgaz arata ca, spre deosebire de anul 2018, cand piata de gaze era complet liberalizata la producatorii interni, prin OUG 118/2018 si OUG 19/2019, o cantitate semnificativa din productia de gaze a companiei va fi vanduta la pret plafonat in acest an.

„Ponderea gazelor livrate de Romgaz pentru consum casnic si PET (producatori de energie termica – n.r.) la pret reglementat reprezinta 30% din productia totala (extrasa) estimata pentru cele opt luni ramase”, potrivit documentului citat.

Totodata, Romgaz precizeaza ca veniturile din livrarile de energie electrica in 2020 si 2021 sunt superioare celor din 2019.

„Veniturile de energie electrica reprezinta circa 5% din veniturile de exploatare (in anul 2019), iar in anii 2020 si 2021 ponderea acestora creste la 8%. Intrarea in functiune a centralei noi in trimestrul intai din 2020 presupune o perioada de probe tehnice, perioada in care nu va functiona la capacitate maxima”, se mai arata in raspunsul Romgaz.

Compania si-a bugetat pentru acest an un profit net de 899 milioane de lei, in scadere cu 34% fata de cel realizat in 2018.

Statul roman detine, prin Ministerul Energiei, 70% din actiunile Romgaz, restul fiind tranzactionate la bursa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2