Romii de pe Horea, nemultumiti ca taxele sunt prea mari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

 

Marti, 23 mai, la sediul Institutiei Prefectului – Judetul Maramures, a avut loc intalnirea Grupului de Lucru Mixt pentru Romi. Sedinta a avut cinci puncte pe ordinea de zi si a fost condusa de subprefectul judetului Maramures, Gavris Ardelean.

La inceputul intalnirii, acesta a adresat celor prezenti cateva cuvinte: “Inca de la investirea in functia de subprefect am acordat o deosebita atentie problemelor comunitatilor de romi din judetul Maramures. Nu e chiar usor de lucrat cu comunitatea roma, si ma refer la faptul ca trebuie sa explici foarte bine ceea ce vrei sa faci. Au existat si actiuni ale noastre care nu au avut rezultatul scontat.

Ma refer la salubrizarea pe Horea 46 A si B, dar si la incercarea noastra de a evita abandonul scolar din partea unor copii romi din Finteusu Mic, elevi la Colegiul Transilvania. A trebuit sa ne intalnim cu toti factorii de resort ca sa asiguram transportul acestor elevi si, desi ne-am mulat pe pretentiile parintilor si ale elevilor, in primele zile prezenta la cursuri a fost nesatisfacatoare.

Pe de alta parte, luna trecuta a avut loc Olimpiada Nationala de Limba Romani in judetul Maramures, care, cu sprijinul institutiilor de resort, a fost o  reusita”, se arata intr-un comunicat al Institutiei Prefectului.

Subprefectul Gavris Ardelean a adaugat: “Nu am abandonat actiunea de curatenie de pe Horea, in speranta ca pana la urma va fi bine. Acolo sunt probleme cu racordul la apa, dar sper ca dupa reabilitarea acelui imobil lucrurile sa intre in normal. Sunt restante extrem de mari la plata chiriei si a facturilor de utilitati. Fac apel la liderii comunitatii rome: ca sa nu aveti probleme mai grave, va rog sa discutati cu oamenii. De asemenea, impreuna cu Cristina Moldovan voi continua sa vizitez fiecare comunitate de romi din judet si sa inventariem problemele cu care se confrunta acestea”.

In continuare, comisar de politie Marius Carlan a prezentat situatia locurilor pentru romi la institutiile de invatamant ale Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”, exista 8 locuri pentru romi la Facultatea de Politie, 2 la Facultatea de Politie de Frontiera si 2 la Facultatea de Jandarmi, iar la scolile postliceale ale MAI exista, de asemenea, locuri speciale pentru romi: 14 la Scoala de Agenti de Politie “Vasile Lascar” din Campina, 6 la Scoala de Agenti de Politie “Septimiu Muresan” din Cluj-Napoca, 3 la  Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera “Avram Iancu” Oradea, 3 la Scoala Militara de Subofiteri de Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Dragasani, 3 la Scoala Militara de Subofiteri de Jandarmi “Petru Rares” Falticeni si 2 la Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila “Pavel Zaganescu” Boldesti.

Agota Tepfenhardt, inspector scolar pentru minoritati, a prezentat situatia locurilor speciale pentru romi alocate in liceele din judetul Maramures. Acestea sunt in numar de 244. Dosarele se depun pana in data de 16 iunie, iar in zilele de 6 si 7 iulie comisia judeteana va repartiza candidatii pe locurile alocate. Situatia locurilor speciale este prezentata detaliat pe site-ul Inspectoratului Scolar al Judetului Maramures. Reprezentantii romilor, prezenti la intalnire, au fost indemnati in repetate randuri sa vorbeasca cu parintii si cu elevii pentru a-i incuraja pe acestia din urma sa isi continue studiile si sa se inscrie la liceu.

Cristina Moldovan, inspector pentru romi in cadrul Institutiei Prefectului, i-a informat pe cei prezenti cu privire la lista proiectelor admise, aferente liniilor de finantare ale Programului Operational Capital Uman, dintre care una se refera la „Dezvoltarea Locala Integrata in comunitatile marginalizate in care exista populatie apartinand minoritatii rome – Regiuni mai putin dezvoltate” – Obiectivul Specific 4.1 POCU si 4.2. Lista intermediara a cererilor de finantare aprobate in urma evaluarii tehnico-financiare pe masura 4.1 cuprinde 6 proiecte din judetul Maramures, care vor fi derulate de: Primaria Municipiului Baia Mare, Asociatia Centrul de Cercetare si Formare a Universitatii de Nord Baia Mare ONG Nord Vest/Maramures/Jibou, Primaria Comunei Coltau, Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC Baia Mare,  (cu doua proiecte), Primaria Municipiului Sighetu Marmatiei. Lista intermediara a cererilor de finantare aprobate in urma evaluarii tehnico-financiare pe masura 4.2 cuprinde 4 proiecte din judetul Maramures, care vor fi derulate de: Primaria Orasului Baia Sprie, Primaria Orasului Somcuta Mare, Asociatia Centrul de Cercetare si Formare a Universitatii de Nord Baia Mare si Primaria Municipiului Baia Mare.

In final, cei prezenti au fost indemnati sa comunice problemele mai grave cu care se confrunta comunitatile de romi pe care le reprezinta. Reprezentantul comunitatii rome de pe Pirita a solicitat doua constructii modulare, pentru amenajarea unor dusuri si a unei spalatorii. Cristina Moldovan a spus ca o spalatorie a fost amenajata de Asociatia Ovidiu Ro si Romstal in comunitatea de la Ponorata si a aratat ca va solicita sprijin Asociatiei Ovidiu Ro si pentru Pirita. Insa, dupa cum a precizat subprefectul Gavris Ardelean, acest lucru ar presupune bransamentul la curent electric si apa, lucru dificil in conditiile in care romii locuiesc pe Pirita fara forme legale.

Reprezentantul comunitatii de romi de pe strada Horea a reamintit ca cele doua blocuri nu au apa pe paliere si a reclamat faptul ca taxele sunt prea mari, solicitand ca fiecare sa plateasca doar atat cat consuma.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole