Rompetrol: Poate romanii vor crede ca plafonarea pretului carburantilor este o veste buna, dar efectele sunt negative

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Interventia statului pe piata carburantilor pentru a plafona preturile va avea efecte negative pe termen lung, intrucat companiile isi vor reduce semnificativ planurile de investitii, a declarat, vineri, Alexey Golovin, vicepresedinte al KMGI (noua denumire a Rompetrol Group), intr-o conferinta de presa, informeaza AGERPRES.

“Poate romanii vor crede ca este o veste foarte buna, imi pot imagina, dar pentru oricine care are cunostinte minime de economie este clar ca orice interventie a statului pe piata are efecte negative pe termen lung. Poate, pe termen scurt, consumatorii se vor bucura de preturi mai mici la carburanti, dar pe termen lung efectele vor fi doar negative. Acest lucru inseamna ca acele companii care activeaza pe aceasta piata fie nu vor mai avea profit si atunci vor opri activitatea, pentru ca nimeni nu activeaza in conditiile in care genereaza pierderi, fie vor avea profit, dar nu suficient pentru a sustine activitatea si vor reduce semnificativ planurile de investitii. Astfel ca aceste efecte pe termen lung vor fi mai importante decat ceea ce castigam pe termen scurt prin preturi mici”, a apreciat Golovin.

El a sustinut totusi ca este prea devreme pentru o dezbatere substantiala pe aceasta tema, intrucat este doar idee aflata in analiza la nivelul autoritatilor.

“Insa opinia noastra este ca, in mod normal, o interventie a statului nu este neaparat buna pentru economie. Speram ca pietele dereglementate si liberalizate din Uniunea Europeana, asa cum este cea din Romania, vor continua sa ramana in acest fel”, a adaugat oficialul KMGI.

Pe de alta parte, el a precizat ca, desi unele declaratii si initiative din zona autoritatilor romane sunt ingrijoratoare, acest lucru nu afecteaza planurile companiei in Romania.

“Nu am fi aici daca nu am crede in climatul investitional din Romania. Ca dovada este faptul ca am creat un fond de investitii de un miliard de dolari. Suntem intr-o tara parte a Uniunii Europene, iar legile si reglementarile ne permit sa investim. Poate unele declaratii sau initiative ne ingrijoreaza din cand in cand, dar nu intr-un fel in care sa ne reconsideram semnificativ planurile noastre de viitor”, a subliniat oficialul companiei petroliere.

Ca orice investitor, KMGI isi doreste ca reglementarile si regimul de taxare sa fie predictibile si sa asigure stabilitatea companiei pe termen lung, a mai spus Golovin.

Reprezentantii KMG International si cei ai Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) au semnat vineri constituirea fondului comun de investitii romano-kazah, in cadrul unui eveniment public.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a vorbit, luni seara, la Antena 1, despre posibilitatea plafonarii preturilor la carburanti, odata cu eliminarea supraaccizei.

“Discutam cu cei de la Consiliul Concurentei pentru a gasi o formula legala ca aceasta scadere sa se regaseasca in economie si la nivelul fiecarui consumator”, a sustinut Teodorovici, potrivit observator.tv.

A doua zi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, pentru AGERPRES, ca analizeaza aceasta propunere.

“Este o idee recenta si ne vom consulta cu Ministerul Finantelor pe aceasta tema. Mi se pare absolut legitima intentia Guvernului de a se asigura ca reducerea de taxe se reflecta si la pompa”, a spus Chiritoiu.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a analizat pana acum mai multe situatii in care taxele aplicate unor produse au scazut sau au crescut, precum reducerea TVA la paine, iar analizele au aratat ca aceste scaderi sau cresteri se reflecta si in preturile finale.

“Vom analiza daca de aceasta data este cazul sa luam masura plafonarii. Legislatia nationala prevede situatii in care preturile pot fi plafonate sau inghetate, iar o astfel de masura este compatibila cu legislatia europeana”, a aratat oficialul Concurentei.

El a adaugat ca masura plafonarii preturilor s-a mai aplicat de doua ori pana acum in Romania, cel mai recent in cazul politelor RCA, iar Comisia Europeana nu a considerat ca aceasta masura ar fi fost ilegala.

Ministerul Finantelor a intentionat, in luna iulie, sa plafoneze si pretul gazelor si a initiat chiar un proiect de hotarare de Guvern in acest sens. Doua zile mai tarziu, insa, proiectul a fost retras de pe site-ul ministerului, iar Teodorovici a afirmat ca subiectul va fi reluat “cand vom fi cu totii pregatiti”

Potrivit Legii concurentei, in sectoarele economice sau pe pietele unde concurenta este exclusa sau substantial restransa prin efectul unei legi sau datorita existentei unei pozitii de monopol, Guvernul poate, prin hotarare, sa instituie forme corespunzatoare de control al preturilor pentru o perioada de cel mult trei ani, care poate fi prelungita succesiv pe durate de cate cel mult un an, daca imprejurarile care au justificat adoptarea respectivei hotarari continua sa existe.

Totodata, pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de sase luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult trei luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari.

Interventia Guvernului in aceste situatii se face cu avizul Consiliului Concurentei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *