Romsilva: Impaduririle din toamna se vor realiza pe 3.841 hectare

brad impadurireRegia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva a programat, pentru toamna acestui an, lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 3.841 hectare (ha), din care 1.885 ha prin regenerari naturale si 1.956 ha prin impaduriri, peste 80% din total regasindu-se la directiile silvice din sudul tarii, a anuntat, miercuri, Romsilva.

De asemenea, tot in toamna acestui an sunt prevazute lucrari de completari curente in plantatii pe 468 hectare si lucrari de refacere a plantatiilor afectate de calamitati pe 396 ha.

“Peste 80% din suprafata prevazuta in programul de regenerare din toamna 2015 se regaseste la directiile silvice din sudul tarii, unde pe marea majoritate a suprafetelor sunt necesare lucrari de pregatire a terenului si a solului. Suprafetele ce urmeaza a fi plantate sunt repartizate la 16 unitati ale regiei, suprafetele cele mai mari regasindu-se la directiile silvice care administreaza fond forestier proprietate publica a statului in zonele de campie din sudul tarii, in lunca si Delta Dunarii”, precizeaza Romsilva, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Pentru realizarea lucrarilor de impaduriri, completari si refaceri ale plantatiilor, in campania din aceasta toamna se vor folosi circa 5,3 milioane de puieti forestieri din speciile: cvercinee, plop euramerican, plop alb, salcie si salcam.

Potrivit sursei citate, programul lucrarilor de regenerare a padurilor in anul 2015 prevede realizarea acestora pe suprafata de 15.292 ha, din care 9.079 ha (59,4%) prin regenerari naturale si 6.213 ha (40,6%) prin regenerari artificiale.

“La stabilirea suprafetelor programate a se regenera in anul 2015 s-a avut in vedere asigurarea integritatii si continuitatii padurii prin regenerarea tuturor suprafetelor de padure de pe care s-a exploatat masa lemnoasa, urmare aplicarii taierilor de regenerare, dar si instalarea padurii pe terenuri fara vegetatie forestiera care nu au alte folosinte atribuite prin amenajamente silvice, precum si pe cele afectate de diferite forme de degradare, pe care se executa lucrari de reconstructie ecologica”, informeaza Romsilva.

In privinta lucrarilor de completari curente in plantatii, suprafata totala programata pentru anul 2015, este de 2.574 ha, iar lucrarile de refacere a plantatiilor afectate de calamitati se vor efectua pe suprafata de 495 ha.

La finalul lunii septembrie 2015, la nivelul unitatilor regiei, se inregistreaza un stoc de puieti forestieri apti de plantat de circa 62 milioane bucati, care vor fi folositi in campaniile urmatoare.

“Urmarim in fiecare zona ecologica punerea de acord a exigentelor speciilor cu potentialul stational, avand in vedere modificarile survenite in arealele speciilor, consecinta a modificarilor climatice petrecute in ultimele decenii si concretizate in cresterea temperaturii medii anuale cu circa 0,8 grade Celsius. Avem in vedere, de asemenea, promovarea regenerarii naturale prin aplicarea corecta a tratamentelor (taierilor), astfel incat acestea sa tina cont de temperamentul speciilor principale”, precizeaza comunicatul Romsilva.

Romsilva administreaza 3.266.494 hectare de padure aflata in proprietatea statului si asigura servicii silvice pentru o suprafata de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata a proprietarilor privati.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1