Romsilva isi propune sa recolteze 9,5 milioane de metri cubi de lemn in 2020, doar 1% din cat exista

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva isi propune sa recolteze anul viitor din padurile statului 9,5 milioane de metri cubi de lemn, ceea ce reprezinta doar 1% din cat exista la ora actuala, iar pretul de referinta va ramane neschimbat, la 114 lei/metru cub, a declarat, vineri, directorul general al institutiei, Gheorghe Mihailescu, informeaza AGERPRES.

„La anul ne propunem sa recoltam din padurile statului 9,5 milioane de metri cubi, ceea ce reprezinta 1% din cat exista. Va imaginati dvs. ca aceasta resursa este vulnerabila daca culegi fructe de 1%? Din aceste considerente va spun ca padurile nu sunt in pericol in Romania. Padurile sunt frumoase, sunt verzi, sunt intregi si, spre deosebire de alte tari, nu suntem afectati nici de boli si nici de daunatori in sensul periculos, dar nici de fenomene meteorologice violente. Da, sunt accidente si vor mai fi, pentru ca nu s-a nascut padurea care sa faca fata unei viteze a vantului de peste 250 km/h (…)”, a spus Mihailescu, intr-o dezbatere in care a prezentat oferta pentru 2020.

In ceea ce priveste pretul de referinta al masei lemnoase, seful Romsilva a precizat ca acesta ramane neschimbat, la 114 lei/mc, in conditiile in care pretul de vanzare „a cazut” cu 25% fata de anul trecut, din cauza volumului de lemn in exces existent pe piata europeana.

„Avand in vedere ca in aceasta lume globala in care am intrat, in aceasta competitie atat europeana, cat si mondiala la care Romania a aderat, pretul lemnului pe piata a scazut ca urmare a unui volum in exces provenit din rupturi si doboraturi de vant din Europa sau de atacuri de insecte si care depaseste intre 80 si 100 de milioane de metri cubi, in calitate de decident am convenit, consultandu-ma si cu dvs. (reprezentantii sectorului – n. r.), sa pastram preturile de referinta la acelasi nivel. Nu exista niciun temei, cand piata iti scade, sa umbli la acest pret de referinta, consolidat de cativa ani. Cred ca sunt patru ani de cand il tinem. Este acelasi, de 114 lei/metru cub”, a precizat directorul general al regiei.

El a adaugat ca pretul final de achizitie a scazut de la 226 de lei/mc anul trecut, la 169 de lei/mc in 2019, respectiv cu circa 25%.

„Nu imi este teama de acest pret, pentru ca voi compensa prin servicii”, a subliniat Mihailescu.

Potrivit sursei citate, din cei 9,5 milioane mc aprobati sa fie recoltati, 5,8 milioane mc vor fi vanduti la licitatie catre agentii economici, iar 3,7 milioane mc vor fi recoltati de Romsilva si vanduti pe piata ca material lemnos fasonat.

„Cele 9,5 milioane de metri cubi vor avea doua destinatii: 5,8 milioane de metri cubi, conform legii, vor fi vanduti prin licitatie publica pe picior, adica sunt taiati de firme atestate in domeniul exploatarilor, iar 3,7 milioane metri cubi le taie Romsilva, prin cele doua proceduri prevazute de lege. (…) Acest material lemnos pe care Romsilva isi propune sa il exploateze in regie proprie are urmatoarele destinatii: asigura lemnul de foc pentru populatia Romaniei si va fi vandut la un pret competitiv, pentru a nu crea o disfunctie in piata, iar materialul lemnos cu valorificare superioara este oferit pentru a fi vandut prin licitatie publica firmelor care vor sa cumpere pentru industrializare sau vor sa prelucreze mobila”, a explicat seful Romsilva.

Licitatiile publice principale vor avea loc in perioada 1 noiembrie si 31 decembrie 2019.

Volumul masei lemnoase care se recolteaza in 2020 din padurile proprietatea statului a fost aprobat de Consiliul de Administratie in septembrie 2019 si a ramas la un nivel constant, atat din punct de vedere al volumului oferit, cat si al sortimentelor.

„Exista in cultura silvica ideea de an forestier, asta inseamna ca pregatesti anul urmator, incepand din septembrie. Traditia depaseste 100 de ani in Romania. O respectam, pentru ca tine seama de ciclul vietii si de felul in care padurile cresc. Volumul total de 9,5 milioane de metri cubi va fi repartizat pe directii silvice in functie de planurile lor de conducere pe aceste suprafete, pe care noi le numim amenajamente silvice. Suntem singura institutie care avem planuri de gospodarire a padurilor de aproape 100 de ani si pe care le reinnoim din zece in zece ani”, a aratat Mihailescu.

Din cele 6,5 milioane de hectare de padure cat exista in evidenta fondului forestier national in Romania, 3,113 milioane hectare se afla in proprietatea publica a statului, fiind administrate de Romsilva.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2