Si-a terfelit asternutul, iar acum se vrea din nou amanta Primariei Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1

O vorba din batrani spune sa nu vorbesti de funie in casa spanzuratului. Nici sa cauti prietenia omului care-ti zambeste-n fata si ti-o trage pe la spate. De mai multi ani, in municipiul Baia Mare, activitatea de deszapezire e gestionata de o cunoscuta firma din Bucuresti apartinand “regelui gunoaielor”, ajuns deputat in Parlamentul Romaniei si vedeta de telenovela – show mediatic de prost gust.

Cu o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro in 2012, cheltuieli de 40,5 milioane euro si datorii de 35 de milioane tot euro pe 2012, rezulta ca afacerea de familie a lui Silviu Prigoana nu merge prea bine. Un calcul de bun simt spune ca atunci cand cheltuiesti mai mult decat veniturile obtinute si mai ai si datorii de peste 80% din cifra de afaceri, esti pe toboganul insolventei si al falimentului.

Dar nu este asa, firma e bine merci, iar cei doi tineri playboy care o conduc, Honorius si Bogdan Niculescu duc o viata de miliardari, cu masini scumpe si distractii fara numar. Ori ceva nu e cuser, ori aritmetica elementara nu se aplica in cazul economiei romanesti in care activeaza altfel de legi.

Revenind la stirea recenta, potrivit careia firma Rosal va deszapezi in continuarea municipiul Baia Mare, se pune intrebarea fireasca daca alesii locali baimareni sunt loviti de insolatie, au ratiunea congelata sau sufera doar de obedienta cronica in fata unui tanar cu certe calitati de dictator. Experienta ultimilor trei ani a dovedit ca Rosal Baia Mare este o facatura jalnica, o adevarat rusine pentru un municipiu cu pretentii.

Pentru cine nu stie, firma Rosal nu are un sediu baimarean propriu, stand cu chirie intr-o constructie demolata in parte si gata sa se prabuseasca. Utilajele sunt parcate afara in ploaie, soare si evident ninsoare, in hala existenta de tip sopron incapand doar cateva utilaje mici si masinile sefilor.

Sediul/dispeceratul operational al super companiei este o incapere de 12 metri patrati, cu un pat de fier, o masa ciobita aruncata si recuperata de pe Craica, doua scaune, din care unul cu trei picioare, si un godin cu lemne (soba improvizata din tabla).

Muncitorii nu au cele mai elementare conditii de igiena si securitate a muncii, nu au vestiare, bai cu dusuri, spatiu de refacere sau sala de mese. Toaleta este dupa cladire sau in ghereta vandalizata de la intrarea in curtea locatiei aflate pe strada Forestierilor, ruine situate la doi pasi de fostul sediu al UUMR si la patru pasi de Penitenciarul din Tautii de Sus.

De fapt acel sediu/punct de lucru nu poate avea autorizatie de functionare cata vreme chiar si sobolanii au migrat de dezgust fata de mizeria existenta.

Despre performantele companiei prestatoare de servicii a scris toata presa, inclusiv oficiosul administratiei, mentionand multiplele nereguli, amplificate an de an. Este deja de notorietate faptul ca in fiecare an, la revista de front publica in care era prezentat parcul de utilaje, baimarenilor li se arunca praf in ochi si sare in pantofi, operatorul fiind criticat pentru lipsa de utilaje si dotari specifice.

Dupa doua refuzuri consecutive, Bogdan Niculescu, tutzarul de la Bucuresti, dadea un telefon si erau aduse cu trailerul de la Cluj inca 10-12 utilaje, ca sa iasa bine socoteala clientului. A doua zi dupa inspectia reusita, utilajele mergeau inapoi la Cluj, convoiul fiind dirijat de politia locala care primea ordin sa o escorteze pana la limita orasului.

Daca in iarna lui 2012 s-a vazut clar ca Rosal a fost depasita de situatie, fiind necesara interventia Drusal pentru a curata trotuarele si a firmelor de constructii, care au trimis in cartiere tractoare cu lama, in iarna recenta utilajele au somat, fiind doar cateva zile cu zapada si doua sau trei iesiri in strada. Per ansamblu, e clar ca Rosal este o firma rezultata dintr-un incest politic si unul administrativ, intrarea lui papa Prigoana in politica avand ca scop sa mai mulga un pic vaca bugetara de niste contracte favorabile.

Cum pot face avere proprietarii unei firme de deszapezire care are de lucru trei luni, doua saptamani sau poate doar cateva zile pe an? Foarte simplu, daca are negociat un contract favorabil, cu o plata lunara indiferent de volumul de munca prestata sau ninsoarea din oras. Ne amintim de era Anghel, cand, ningea sau nu ningea, operatorul incasa miliarde frumoase pe luna pentru cei doi oameni care stateau la o masa si jucau septic, in timp ce sefii cei mari erau plecati la plaja in tarile calde.

Tragand linie si facand socoteala, avem parte de o companie fara resurse financiare, care cotizeaza politic si ai carui sefi sunt clientii DNA, un punct de lucru fara sediu si fara autorizatie, un parc auto cu utilaje virtuale, care ar fi mai bine sa fie prezentat baimarenilor pe net, loc unde se poate photoshopa o flota de 50 de utilaje, actionate cu uraniu imbunatatit finantat de banca miliardarului W. Buffet.

Rosal mai are nevoie si de un staff in care sa apara Bill Gates (Microsoft), Larry Page (Google), Masayoshi Son (CEO SoftBank – Japonia), Terry Gou (CEO Hon Hai Precision Industry, Taiwan), Mo Ibrahim (CEO la Mo Ibrahim Foundation, Marea Britanie), plus inegalabilul, incomparabilul si incompetentul Vasile Barbul, CEO al Directiei de Dezvoltare Publica a primariei baimarene, presedinte al Consiliului de Administratie Urbis si fost stagiar la IPEG.

Si totusi, ma intreb cu sinceritate, daca edilul a declarat in nenumarate randuri ca nu este multumit, pe buna dreptate, de serviciile prestate de Rosal, de ce Consiliul Local a prelungit contractul? Ceva nu e logic, in mod cert imi scapa ceva sau poate ca totusi consilierii au dreptate si stiu ceva in plus fata de baimareni. Poate a divortat Priogoana senior scapand de costurile imense cu Bahmutanca sau a fost infiat Honorius de Carlos Slim, mexicanul care mereu a ravnit la titul de imparat al gunoaielor. Cert este ca la cati bani papa din bugetul local, clerul ortodox trebuie sa se roage mai cu ravna ca nici la iarna sa nu ninga si, daca se poate, sa avem 32 de grade… la umbra!

Ori poate se roaga din nou baiatul din Pomi, asa cum a facut iarna trecuta, cand rugaciunile sale barbuliene au scos orasul la liman. Doamne, ajut

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

7 Comments

 1. ioan

  e mortal textul! e pe bune astia chiar asa de rau stam? ce facem la iarna fratilor ca pare a veni Apocalipsa.

  Reply
  1. STEKO

   Buna intrebare Ioane!Sintem intr-adevar in mare pericol!O pasarica mi-a dat de stire ca nu vom avea la iarna intre noi omul care sa se roage sa nu ninga.Nu stiu insa daca rugaciunile inaltate din penitenciar ajuta cu ceva impotriva ninsorii….mai ales daca scapi sapunul pe jos in baie…

   Reply
 2. cristi

  intraberae intrebatoare. Cu cat cotizeaza Rosal la bugetul HCM Baia Mare. Castigatorul va primi de la dom primar un abonament gratuit la meciurile din campionatul in curs.

  Reply
  1. Pensionar

   Orasul asta este mort economic iar primarul ajutat de consilierii locali arunca cu bani pe geam ( pardon am vrut sa zic pe hcm ) . Pina cind noi baimareni sa mai suportam asa ceva , afara cu toti , vrem alti alesi locali carora sa le pese de oras. CONSILIERILOR sa va fiie rusine, nu meritati sa va salutam pe strada , de fapt nu meritati sa va mai pomenim nici numele dar stiu ca va vine scadenta daca nu de la noi la alegeri, de la Dumnezeu la judecata ( de asta nu mai scapati ) dar atunci pentru voi va fi prea tirziu.

   Reply
 3. ioan

  cine vine ??? vine iarna DE CAND??? LA PRIMARIA baia mare DIN OCTOMBRIE,, de cand este sau nu este zapada facturilii vin in mare viteza,, acolo sunt dirijate de marele economiste pop kati &radu luci, la plata urgenta in asa fel incat kake sa-si i-a bani urgent,, iat din toti anii trecuti curtea de conturi nu a reusit sa se INTREBE CUM DRACU PLATITI VOI FACTURI DE dezapazire cand zapada nu era nici la munte ,, de cum in orasul pradat de acest chereches in cele mai nesimtite metode,, ,, daca nu altfel primul esec va fi dinrezultatele echipei de handbal unde s-au investit unor venetice BANI GREI DIN CEI PUBLICI AI BAIMARENILOR,, rezultate YOC<< iata ce slab au jucat vedetele cu HCM–ROMAN,, salarii mari platite acestor venetice care VOR TRADA SIGUR UN CUPELE EUROPENE ,, aminititi-va de VALCEA,, cand elisei si restul au inceput tradarile echipa a cazut pana la zdrobire!!!!!!!!!!!!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole