Rouhani i-a spus lui Macron ca Iranul vrea in continuare sa salveze acordul nuclear

Presedintele iranian Hassan Rouhani a declarat sambata ca este pregatit sa salveze acordul nuclear si sa reia negocierile, inclusiv cu SUA, cu cateva ore inainte ca tara sa sa incalce o prevedere cheie a acordului, relateaza dpa, informeaza AGERPRES.

Totusi, sanctiunile americane vor trebui ridicate ca o preconditie, a spus Rouhani intr-o conversatie telefonica cu presedintele francez Emmanuel Macron.

“Renuntarea la toate sanctiunile ar putea duce la inceputul unor noi evolutii intre Iran si grupul 5+1”, a spus el. Washingtonul a exclus insa acest lucru in trecut.

Grupul 5+1 include membri permanenti ai Consiliului de Securitate si Germania, care au incheiat acordul nuclear cu Iranul in 2015.

Afirmatiile lui Rouhani au fost facute cu doar cateva ore inainte de inceputul unei a doua faze a retragerii Iranului din acordul nuclear.

Acordul limita imbogatirea uraniului intr-un grad de 3,67%. Nivelul este suficient pentru activitati nucleare civile, inclusiv generarea de electricitate si cercetarea mediacla, dar nu si pentru a produce o bomba.

De duminica Iranul nu va mai respecta aceasta limita si, in functie de necesitati, va imbogati uraniul in orice grad, noteaza dpa.

Acest pas ar face ca prabusirea definitiva a acordului sa fie chiar mai probabila, desi Rouhani sustine ca imbogatirea uraniului dincolo de limita prevazuta se inscrie in cadrul legal al textului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1