Rovana Plumb: Rata de absorbtie a Romaniei este de aproximativ 20,3%, fata de 22% media UE

PNL

Rata Romaniei de absorbtie a fondurilor europene este de aproximativ 20,3%, fata de 22% media UE, a declarat, marti, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Rovana Plumb, informeaza AGERPRES.

“In momentul de fata, in Romania, prin politica de coeziune au intrat 6,4 miliarde de euro, iar, in total, impreuna cu finantarile directe, platile directe care se fac catre fermieri, 11 miliarde de euro. Am lansat linii de finantare de 25,3 miliarde de euro si sunt depuse proiecte de 33 de miliarde de euro.

Cele 25,3 miliarde de euro reprezinta 90% din total alocare pe fondurile de coeziune pe care le gestioneaza Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Din cele 33 de miliarde de euro, valoarea proiectelor depuse, avem o contractare de 15,6 miliarde de euro, valoarea totala a contractelor de finantare semnate. Rata de contractare a crescut din anul 2017 de la 5% la 53,3%, deci de 10 ori”, a explicat Plumb.

Ea a adaugat ca “rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania este de 20,3%, fata de media europeana care este de 22%”. “Am trimis 14 proiecte majore la Comisia Europeana, din care 13 sunt deja semnate, aprobate, iar unul este in momentul de fata in evaluare la Comisia Europeana.

Din cele 14 proiecte majore transmise catre Comisia Europeana pe infrastructura de transport se remarca un proiect major de 2 miliarde de euro care se refera la o infrastructura feroviara Gurasada – Simeria, iar celalalt proiect major, care este cel mai mare din Uniunea Europeana, se refera la infrastructura de apa si apa uzata si are o valoare de 499 de milioane de euro si este gestionat de compania de apa din Constanta, RAJA”, a spus Rovana Plumb.

Referitor la afirmatia ca niciun proiect major nu a fost trimis la Comisia Europeana pana in acest moment pe sectorul de transport, ea a sustinut ca “Romania a transmis Comisiei Europene 14 proiecte majore in valoare de 3,78 de miliarde de euro, adica 75% din totalul alocarii”.

Potrivit ministrului, dintre aplicatiile depuse, “toate au fost aprobate, cu exceptia magistralei 6 de metrou”.

“Pana la finalul anului, vom transmite proiecte majore de infrastructura in valoare de 2,5 miliarde de euro”, a afirmat Plumb.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1