Ruinele unei moschei cu o vechime de 1200 de ani, descoperite in sudul Israelului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Arheologii din Israel au declarat joi ca au descoperit ruinele unei moschei cu o vechime de 1200 de ani – unul dintre cele mai vechi astfel de edificii din lume, informeaza Xinhua si Agerpres.

Ruinele au fost descoperite intamplator in timpul pregatirilor pentru construirea unui nou cartier la Rahat, un oras beduin din desertul Negev, in sudul Israelului.

„Este una dintre cele mai vechi moschei cunoscute de la inceputul sosirii Islamului in Israel, dupa cucerirea araba din 636”, a precizat Gideon Avni, expert in istoria timpurie a Islamului, intr-o declaratie emisa de Autoritatea Israeliana pentru Antichitati.

Excavatiile se desfasoara in colaborare cu rezidentii beduini si cu grupurile de tineri arabi si evrei din satele si orasele din zona, a completat Autoritatea citata. Expertii au descoperit ruinele unei moschei in forma dreptunghiulara, cu un „Mihrab” (nisa semicirculara din peretele unei moschei, destinata rugaciunii, n.red.), orientat spre sud, spre Mecca, cel mai sfant oras al Islamului.

„Aceste trasaturi sunt dovezi ale scopului in care a fost folosita aceasta cladire, cu multe sute de ani in urma”, a declarat Jon Seligman, co-director al sapaturilor.

„Din aceasta perioada exista moschei de mari dimensiuni la Ierusalim si Mecca, insa aici avem dovezi despre o veche casa de rugaciune, care pare sa fi servit fermierilor care locuiau in zona”, a adaugat el.

Potrivit lui Avni, descoperirea unei moschei indica schimbarile culturale si religioase pe care tara le-a suferit in timpul tranzitiei de la perioada bizantina romano-crestina la cea islamica timpurie.

Autoritatea Israeliana pentru Dezvoltarea si Stabilirea Beduinilor din Negev si Autoritatea pentru Antichitati analizeaza in prezent posibile modalitati de integrare a acestei descoperiri rare in noul cartier care va fi construit in oras, a indicat aceasta din urma.

Foto: BBC.com

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2