Rusia a aprobat al treilea vaccin anti-Covid-19, CoviVac

Vaccinului CoviVac este produs de Centrul Chumakov, iar studiile clinice la scară largă pentru acest produs nu au început încă. “Astăzi, Rusia este singura țară care are deja trei vaccinuri împotriva COVID-19”, a precizat premierul Mishustin la televiziunea de stat.

Spre deosebire de vaccinul Sputnik V, care folosește un virus de răceală, inofensiv și modificat, care păcălește organismul în producerea de antigeni pentru a ajuta sistemul imunitar să se pregătească pentru o infecție cu coronavirus, vaccinul CoviVac este “întreg virion”, adică este dezvoltat pe baza unui coronavirus care a fost dezactivat sau lipsit de capacitatea sa de a se reproduce.

Vaccinul CoviVac se administrează în două doze, la 14 zile distanță. Acesta este transportat și depozitat la temperaturi normale de frigider, între 2 și 8 grade Celsius. A fost deja testat pentru siguranță pe 200 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, iar participanții nu au suferit de reacții adverse.

“Vaccinul pe care l-am dezvoltat reflectă întreaga istorie a Rusiei, precum și cea globală, în ceea ce privește știința vaccinurilor”, a declarat directorul Centrului Chumakov, Aidar Ishmukhametov.

Potrivit virologului Alexander Chepurnov, avantajul noului vaccin CoviVac este că include toate elementele virusului, creând un răspuns imun mai larg, care va fi probabil eficient împotriva oricărei variante ale coronavirusului.

Primele 120 de mii de doze sunt așteptate în luna martie. Centrul Chumakov va produce aproximativ o jumătate de milion de doze pe lună.

Rusia a aprobat deja alte două vaccinuri COVID-19, inclusiv Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, cu o abordare similară de acordare a aprobării înainte de a avea rezultatele studiilor în faze avansate.

Aceste aprobări au ridicat îngrijorări în rândul unor oameni de știință din Occident, dar inoculările cu primele două vaccinuri au început în Rusia doar după ce studiile clinice pe scară largă au arătat că sunt sigure. Până acum, peste două milioane de ruși au fost vaccinați cu cel puțin prima doză de Sputnik V, a declarat ministrul Sănătății, Mihail Murashko.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu