Rusia a detectat izotopi radioactivi in probele examinate dupa accident

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Agentia de meteorologie din Rusia (Rosghidromet) a declarat luni ca a detectat izotopi radioactivi de strontiu, bariu si lantan in probele de aer examinate dupa misteriosul accident pe o platforma militara la inceputul lunii august in regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Accidentul din 8 august, soldat cu morti, a provocat o scurta crestere a nivelului de radiatii in orasul Severodvinsk din apropiere. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ulterior ca incidentul s-a produs in timpul testarii a ceea ce el a numit noi sisteme de arme promitatoare.

Un nor de gaze radioactive inerte s-a format ca urmare a dezintegrarii izotopilor si a provocat cresterea pentru scurt timp a radiatiilor la Severodvinsk, indica Rosghidromet intr-un comunicat.

Au fost izotopi de Strontiu-91, de Bariu-139 si de Lantan-140, care au o perioada de injumatatire de 9,3 ore si 83 de minute, 12,8 zile si respectiv 40 de ore, potrivit comunicatului.

Agentia nucleara rusa Rosatom a declarat ca cinci angajati au fost ucisi si trei raniti intr-o explozie in timpul unui test de racheta pe o platforma maritima care a implicat o ‘sursa de energie izotopica’.

Experti nucleari americani suspecteaza ca incidentul a avut loc in timpul testarii unei rachete de croaziera cu motor nuclear.

Agentia de monitorizare geologica din Norvegia a declarat vineri ca explozia in care au murit oamenii de stiinta rusi a fost urmata de o a doua explozie doua ore mai tarziu si ca aceasta a fost, probabil, sursa unui varf de radiatii. Cea de-a doua explozie provenea probabil de la o racheta alimentata cu combustibil radioactiv, a indicat agentia Norsar, chiar daca guvernatorul regiunii Arhanghelsk unde a avut loc explozia respinge informatiile despre o a doua deflagratie.

‘La ora actuala, in esantioane… de la Severodvinsk si Arhanghelsk nu au fost detectati radionuclizi cu caracter tehnogenic. Situatia legata de radiatii s-a stabilizat’, sustine Rosghidromet, citata de agentiile de presa ruse.

In acelasi timp, la peste o saptamana de la explozie, Rosghidromet recunoscuse ca nivelul de radiatii in orasul Severodvinsk a crescut de pana la 16 ori la 8 august, dupa un accident despre care autoritatile ruse au spus ca a implicat un test cu racheta pe o platforma in mare.

Anterior, medici din Arhanghelsk au declarat ca s-a descoperit Cesiu-137 la unul dintre colegii lor care au acordat ajutor ranitilor in urma exploziei de la Severodvinsk. Autoritatile de resort au explicat ca acesta fusese anterior in concediu in Thailanda si a mancat ‘crabi de la Fukushima’, conform portalului independent Meduza, desi acesta a negat ca si-ar fi petrecut vacanta in afara Rusiei.

Totodata, cadrele medicale din Arhanghelsk au declarat pentru BBC ca nu li s-a spus ca ranitii de pe platforma maritima de langa baza Nenioksa au fost expusi la radiatii si si-au dat seama despre aceasta dupa ce i-au examinat, fara sa-si fi luat dinainte masuri de precautie.

Nu se stie foarte clar ce a testat armata rusa la 8 august pe platforma maritima in Marea Alba. Potrivit serviciilor de informatii americane ar fi vorba de racheta de croaziera cu sistem de propulsie nucleara ‘Burevestnik’ (‘Albatrosul’, SSC-X-9 Skyfall, in codificarea NATO). Experti militari, citati de bisaptamanalul independent rusesc Novaia Gazeta sustin insa ca a fost o racheta balistica de mare adancime ‘Skif’.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1