Duma de Stat a Rusiei (camera inferioara) a adoptat joi o lege controversata vizand crearea unui ‘internet suveran’ in Rusia, izolat de serverele mondiale, multi dintre criticii acestei legi vazand in aceasta o modalitate pentru autoritatile ruse de a-si intari controlul asupra retelei, potrivit AFP si media ruse, informeaza AGERPRES.
Textul, adoptat in a doua lectura cu 320 de voturi pentru si 15 impotriva, urmeaza sa fie aprobat si intr-o a treia lectura, apoi de catre Consiliul Federatiei (camera superioara), ceea ce practic constituie o formalitate, iar dupa aceea va fi promulgat de catre presedintele Vladimir Putin.
Se presupune ca legea privind segmentului rusesc de internet (Runet) va intra in vigoare la 1 noiembrie 2019, iar unele prevederi separate privind protectia criptografica a informatiilor si sistemul national de nume de domeniu – de la 1 ianuarie 2021.
Oficial, legea cuprinde o serie de masuri menite sa garanteze functionarea segmentului rusesc de internet si sa-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice, fiind prezentata ca un raspuns la ‘caracterul belicos al noii strategii americane in materie de securitate cibernetica adoptata in septembrie 2018’, care citeaza in special Rusia ca pe o amenintare.
Concret, se prevede crearea unei ‘infrastructuri care sa asigure functionarea resurselor de internet ruse in caz de imposibilitate pentru operatorii rusi de a se conecta la serverele de internet ale surselor straine’.
Curtea de Conturi rusa a estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) transpunerea in practica a acestei legi.