Rusia acuza aviatia britanica de “provocari” prin interceptarea avioanelor sale de patrulare deasupra Marii Negre

Rusia a acuzat fortele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), ca au interceptat in mod periculos aparate militare rusesti deasupra Marii Negre, in scopul de a provoca Moscova, dupa ce doua astfel de actiuni au avut loc saptamana trecuta, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Acuzatia, formulata de ambasada rusa la Londra, survine dupa ce avioane de vanatoare britanice, desfasurate in Romania la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, au interceptat joi deasupra Marii Negre un avion rusesc de patrulare maritima, in al doilea incident de acest fel survenit de la inceputul saptamanii.

Avioanele de vanatoare Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force au decolat de la baza Kogalniceanu in urma semnalarii prezentei unui avion rusesc de tipul Be-12, care decolase din Crimeea si zbura in directia sud-vest deasupra Marii Negre, a anuntat vineri Ministerul britanic al Apararii, citat de Reuters.

Aceasta noua operatiune a survenit dupa interceptarea miercuri dimineata, tot de catre avioanele Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force, a doua avioane de lupta rusesti Su-30 Flanker in apropiere de spatiul aerian al NATO deasupra Marii Negre.

‘(…) Ce fel de amenintare pentru Marea Britanie sau chiar aliatii sai prezinta, in mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc in timp ce intreprinde zboruri in apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice’, scrie ambasada rusa la Londra, intr-un comunicat emis sambata.

‘In loc sa intareasca securitatea cuiva, autoritatile britanice folosesc o astfel de prezenta militara (in zona Marii Negre) pentru actiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaratii verbale, oricat de regretabile sunt ele, ci si in termeni militari reali, ceea ce este pur si simplu periculos’, sustine comunicatul.

Ministerele britanice al Apararii si de Externe au refuzat sa comenteze duminica pe marginea comunicatului ambasadei ruse.

Trei state riverane Marii Negre -Romania, Bulgaria si Turcia – sunt aliate ale Marii Britanii in cadrul NATO.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1