Rusia cere ridicarea sanctiunilor ONU impuse Coreii de Nord

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Rusia a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU sa examineze o ridicare treptata a sanctiunilor economice impuse Coreii de Nord dupa acordul semnat cu SUA pentru denuclearizarea acestei tari, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Anul trecut, ONU a aprobat trei serii de sanctiuni dure impotriva Phenianului, care afecteaza in special exporturile nord-coreene de carbune, fier, peste si textile si limiteaza aprovizionarile cu petrol.

Aceste masuri au fost decise dupa testele cu rachete si un test nuclear efectuate de Phenian si care au fost considerate amenintatoare pentru stabilitatea internationala.

“Cred ca este normal sa ne gandim la pasi in aceasta directie”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, intrebat in legatura cu o posibila ridicare a sanctiunilor impuse Coreii de Nord.

”Exista progrese care ar trebui sa fie reciproce. Ar trebui sa existe niste corespondente, deoarece cealalta parte ar trebui sa fie incurajata sa avanseze “, a spus el.

In cadrul summit-ului istoric de la Singapore, presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat marti o declaratie comuna in care Phenianul se angajeaza pentru o ”denuclearizarea completa in Peninsula Coreeana”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo si-a exprimat speranta ca ”cea mai mare parte a dezarmarii” nucleare a Coreii de Nord ar putea avea loc pana la sfarsitul anului 2020, adica pana la incheierea mandatului presedintelui Trump.

Dar Washingtonul insista asupra mentinerii sanctiunilor pana cand se vor face progrese reale in negocierile pentru desfiintarea programului de arme nucleare nord-coreean.

La randul lor, Rusia si China sustin o abordare treptata, cu ridicarea partiala a sanctiunilor in schimbul unor actiuni concrete ale Phenianului.

Consiliul de Securitate urmeaza sa se reuneasca pentru a analiza rezultatele summit-ului Trump-Kim.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2