Rusia: Doua explozii in incidental nuclear, potrivit agentiei de monitorizare norvegiene

Explozia, care a ucis cinci oameni de stiinta rusi in timpul testarii unui motor de racheta la inceputul acestei luni a fost urmata de o a doua explozie doua ore mai tarziu, sursa probabila a unui varf de radiatii, a declarat vineri agentia de monitorizare geologica norvegiana, citata de Reuters, titreaza Agerpres.

A doua explozie, detectata doar de senzorii de analizare a semnalelor infrasonice si nu de monitoarele seismice care inregistreaza miscarile seismice, a fost probabil de la o racheta alimentata cu combustibil radioactiv, a precizat agentia Norsar.

Agentia nucleara de stat a Rusiei, Rosatom, a declarat la 10 august ca accidentul a implicat “surse de izotop”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Ministerul Apararii rus nu a raspuns imediat la o cerere de a comenta cand a fost contactat de Reuters vineri.
Rosatom a recunoscut ca cinci dintre angajatii sai au fost ucisi in explozia din 8 august in apropierea Marii Albe, in extremul nord al Rusiei. A fost de asemenea anuntata moartea a doi militari.

Au existat informatii contradictorii cu privire la consecintele accidentului. Ministerul Apararii rus a declarat initial ca nivelul de radiatii a ramas in parametri normali, in timp ce agentia de stat a spus ca nivelurile de radiatii au crescut.
Autoritatea norvegiana pentru securitate nucleara DSA a declarat pe 15 august ca a gasit cantitati minime de iod radioactiv in apropierea granitei arctice a Norvegiei cu Rusia, desi nu a putut spune daca aceasta avea legatura cu incidentul din Rusia.

Detectarea de catre Norsar a unei a doua explozii a fost anuntata pentru prima data de ziarul norvegian Aftenposten vineri.

“Am inregistrat doua explozii, dintre care ultima a coincis in timp cu cresterea anuntata a radiatiilor”, a declarat pentru Reuters directorul executiv Norsar, Anne Stroemmen Lycke, adaugand ca aceasta pare sa provina din combustibilul rachetei.

“Ambele explozii au fost inregistrate pe sistemul nostru de infrasunete. Prima a fost de asemenea inregistrata de seismologi”, a adaugat ea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1