Rusia incearca sa creeze un internet independent de serverele straine

PNL

Deputatii rusi au inceput sa examineze marti o lege vizand crearea in Rusia a unui ‘internet suveran’, capabil sa functioneze in mod independent, in cazul deconectarii tarii de la marile servere mondiale, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Proiectul de lege, examinat intr-o prima lectura de Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), cuprinde o serie de masuri menite sa garanteze functionarea segmentului rusesc de internet si sa-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice.

El este prezentat ca un raspuns la ‘caracterul belicos al noii strategii americane in materie de securitate cibernetica adoptata in septembrie 2018’, care citeaza in special Rusia ca pe o amenintare.

Concret, se prevede crearea unei ‘infrastructuri care sa asigure functionarea resurselor internet ruse in caz de imposibilitate pentru operatorii rusi de a se conecta la serverele internet ale surselor straine’.

Furnizorii rusi de acces la internet vor trebui de asemenea sa asigure aplicarea pe retelele lor a unor ‘mijloace tehnice’ permitand un ‘control centralizat al traficului’ pentru a contracara amenintarile potentiale.

Aceste ‘mijloace tehnice’, al caror continut nu este specificat, vor fi furnizate operatorilor de catre Roskomnadzor (Agentia de supraveghere din domeniul telecomunicatiilor si mass-media), considerat ‘jandarmul rus’ in domeniu, care va avea competente extinse prin noua lege.

Proiectul a fost criticat de Curtea de Conturi rusa pentru costul sau estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) si de catre guvernul rus, care are intrebari cu privire la sursele sale de finantare si la puterile extinse acordate Roskomnadzor.

Roskomnadzor va avea posibilitatea de a interveni direct in gestionarea retelei in caz de amenintare si va putea, datorita acestei tehnologii, sa blocheze in mod direct continutul interzis in Rusia, sarcina care in prezent revine operatorilor insisi cu succes variabil.

Transmiterea in strainatate a schimbului de date pe Internet intre utilizatorii rusi va fi, de asemenea, ‘redusa la minimum’, intrucat va trece in principal prin servere definite intr-un registru special stabilit de Roskomnadzor.

Un grup de lucru grupand principalii operatori rusi de telecomunicatii au sustinut in principiu vineri acest proiect de lege, dar au propus sa fie efectuate teste pentru a determina amenintarile reale asupra retelei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2