Rusia lasa sa se inteleaga ca va desfasura rachete nucleare in Europa daca SUA vor proceda in mod similar

PNL

Rusia a anuntat vineri ca ar putea desfasura rachete nucleare cu raza medie de actiune in Europa daca Statele Unite o vor face mai intai, dupa ce Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare in Europa (INF) va inceta sa mai functioneze, potrivit dpa si AFP, informeaza AGERPRES.

“Nu avem intentia sa desfasuram astfel de rachete in Europa si in alte regiuni unde rachetele americane cu raza medie si scurta de actiune nu au fost si nu vor fi desfasurate “, a declarat misiunea Rusiei la NATO intr-un comunicat dat publicitatii in finalul reuniunii NATO-Rusia, desfasurata vineri la Bruxelles.

“Noi am cerut tarilor NATO sa faca o declaratie in acelasi sens”, a precizat aceasta.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la randul sau ca Alianta Nord-Atlantica trebuie sa se pregateasca pentru o lume fara INF, intrucat Moscova refuza sa-si distruga noile rachete desfasurate in Europa, care – potrivit Aliantei – incalca tratatul din 1987.

“Nu am vazut niciun indiciu despre vointa Rusiei de a se pune in conformitate cu Tratatului INF, distrugand aceste rachete inainte de 2 august, iar consecintele sunt foarte grave pentru controlul armamentelor”, a spus el in timpul unei conferinte de presa.

“Daca salvarea tratatului se dovedeste imposibila, atunci reactia NATO va fi coordonata si defensiva”, a asigurat seful Aliantei. “Va trebui sa reactionam”, a avertizat el.

Ministrii apararii din cadrul Aliantei au aprobat la 26 iunie o serie de masuri militare si politice, dintre care cea mai importanta este consolidarea apararii antiracheta.

Jens Stoltenberg a recunoscut ca “sistemele defensive actuale nu sunt in masura sa doboare o racheta de croaziera trasa dinspre Rusia”. Dar el a afirmat ca “Europa nu are intentia de a desfasura noi rachete echipate cu ogive nucleare in Europa”.

NATO cere ca Rusia sa-si distruga noul sistem de rachete SSC-8 inainte de 2 august, data la care va inceta Tratatul INF odata cu retragerea Statelor Unite, care inteleg astfel sa denunte incalcarea acestuia de catre Moscova.

Aceste dispozitive sunt capabile sa transporte focoase nucleare si sa loveasca orase europene “in cateva minute”, a explicat Stoltenberg. “Ele sunt greu de detectat”, a adaugat el.

“Obiectivul nostru este de a salva tratatul. Mai sunt 4 saptamani pana la 2 august”, a insistat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice. “In 1987, Rusia si-a distrus rachete de croaziera in cateva saptamani. E suficient sa existe vointa politica”, a spus el.

“Incercarile de a da vina pe Rusia pentru disparitia Tratatului INF sunt nejustificate”, a afirmat intr-un comunicat reprezentanta Rusiei pe langa NATO.

“Noi am atras atentia asupra riscurilor reale de agravare a situatiei militare si politice in Europa”, a adaugat ea.

SUA au initiat retragerea din Tratatul INF, semnat in 1987, dupa ce au acuzat Rusia de incalcarea pactului prin dezvoltarea unei rachete cu lansare terestra, capabila sa loveasca o tinta la o distanta intre 500 si 5.500 km.

Acordul bilateral incheiat de Washington si Moscova in 1987 a dus la eliminarea rachetelor balistice si de croaziera SS20 ruse si Pershing americane desfasurate in Europa.

Tratatul a interzis desfasurarea in Europa a rachetelor terestre cu raza intre 500 si 5.500 km. Documentul este considerat drept cheia de bolta a controlului armamentelor si disparitia sa ameninta noul tratat START negociat intre SUA si Rusia pentru reducerea plafoanelor stabilite pentru ogive nucleare strategice.

Consiliul NATO-Rusia este organismul de consultare creat in 2002 intre cele doua blocuri. Reuniunile sale se tin la nivel de ambasadori. Jens Stoltenberg nu a anuntat vreo noua reuniune inainte de 2 august.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2