Rusia: Manevre de amploare ale armatei, la care participa si trupe chineze

Rusia a lansat luni ample manevre militare anuale, urmand sa mobilizeze pana sambata circa 128.000 de persoane in centrul tarii, intre care militari si piloti chinezi, cu un scenariu de respingere a unui atac islamist, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

Organizate in principal in regiunea Orenburg, la frontiera cu Kazahstanul, manevrele cu numele de cod ‘Tentr-2019’ implica ‘peste 20.000 de vehicule militare, circa 600 de aparate de zbor si pana la 15 nave’, conform unui comunicat al Ministerului rus al Apararii.

Pe langa soldatii rusi, la aceste aplicatii vor participa trupe provenind din China, India, Pakistan, precum si din multe alte tari din Asia Centrala. Circa 20 de avioane si elicoptere chineze vor lua de asemenea parte la exercitii.

Manevrele au la baza un scenariu potrivit caruia o tara nedeterminata, convertita la islamul radical, intra in conflict cu Rusia.

‘Un stat imaginar apare in sud-vestul Rusiei. Liderii sai impartasesc ideile extremiste ale organizatiilor teroriste internationale. Aceasta tara imaginara dispune de o armata dezvoltata, incearca sa exercite presiuni asupra Rusiei, inclusiv de ordin militar’, a explicat saptamana trecuta ministrul adjunct al apararii rus, Aleksandr Fomin.

‘Escaladarea tensiunilor evolueaza intr-un final intr-un conflict armat’, a spus el, citat de agentia oficiala TASS in cursul unei conferinte de presa.

Prima faza a manevrelor va fi consacrata coordonarii la nivel de comandament, respingerii atacurilor aeriene si efectuarii operatiunilor de recunoastere. In faza a doua, coalitia internationala formata de Rusia la aceste exercitii va efectua lovituri masive impotriva inamicului imaginar, precizeaza Ministerul Apararii de la Moscova.

Rusia organizeaza anual, in luna septembrie, manevre militare de amploare. La precedentele aplicatii, organizate in Siberia orientala si in Extremul Orient rus, au participat circa 300.000 de militari si aproape intregul arsenal modern al armatei ruse, intre care rachetele Iskander, capabile sa transporte ogive nucleare.

In urma cu doi ani, exercitiile cu numele de cod Zapad-2017 (‘Vest-2017’), care s-au derulat in apropiere de frontiera cu Lituania si Polonia, au provocat critici din partea NATO si a mai multor tari europene care au denuntat o provocare.

In acelasi timp, tot luni, circa 3.000 de infanteristi ai Flotei Rusiei din Marea Neagra cu baza in Crimeea au fost mobilizati pentru aplicatii destinate capturarii si apararii unei coaste maritime, potrivit RIA Novosti.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1