Rusia respinge acuzatiile SUA privind armele chimice din Siria

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Rusia a respins marti, la ONU, acuzatiile Statelor Unite privind raspunderea pentru utilizarea armelor chimice in Siria, informeaza AFP. In cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizate la cererea sa, ambasadorul rus la Natiunile Unite, Vasili Nebenzia, a apreciat ca secretarul de stat american, Rex Tillerson, a formulat declaratii „la intamplare” impotriva regimului de la Damasc, considerand guvernul Siriei vinovat de cel mai recent atac cu arme chimice, in Ghouta Orientala, informeaza AGERPRES.

Tillerson a afirmat marti, in cadrul unei reuniuni diplomatice de la Paris, ca „peste 20 de civili, in majoritate copii, au fost victime ale unui presupus atac cu clor”, luni, si ca „indiferent de cine este autorul atacurilor, Rusia poarta in ultima instanta responsabilitatea”. La conferinta gazduita de Franta au participat reprezentanti a 24 de tari.

„Nu e ciudat ca acest episod – care inca nu e confirmat – a coincis cu reuniunea de la Paris?”, a intrebat Nebenzia la ONU. „Este o coincidenta stranie”, a sustinut el.

Reprezentantul Rusiei a relansat cu aceeasi ocazie ideea unui nou organism international de ancheta privind utilizarea armelor chimice in Siria. Acesta ar urma sa fie „impartial, independent, profesionist si credibil” si sa inlocuiasca expertii internationali din cadrul asa-numitului grup JIM (Joint International Mechanism – mecanismul international comun), contestat de Moscova. Mandatul JIM nu a putut fi reinnoit din cauza exercitarii de catre Rusia a dreptului de veto in Consiliul de Securitate.

Ambasadoarea americana la Natiunile Unite, Nikki Haley, a respins imediat initiativa Rusiei, aratand ca Statele Unite nu vor accepta nicio propunere care „submineaza capacitatea noastra de a stabili adevarul sau politizeaza o ancheta independenta si impartiala”. Ea a aratat ca Rusia a sustinut JIM cata vreme acesta a gasit vinovat Statul Islamic, dar a contestat mecanismul cand acesta a inceput sa formuleze acuzatii impotriva regimului sirian.

Controversa de la ONU are loc in contextul inceputului unui nou ciclu de negocieri de pace pentru Siria coordonate de Natiunile Unite, joi si vineri, la Viena, si inaintea unui congres pentru dialogul inter-sirian convocat de Rusia la Soci, lunea si martea viitoare.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole