Rusia se doteaza cu o mare baza militara in Arctica

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

militari rusiaRusia este pe cale sa termine construirea unei mari baze militare in Arctica, unde 150 de soldati vor putea trai in mod autonom timp de un an si jumatate, a anuntat marti Ministerul rus al Apararii, citat de AFP. Construirea bazei, situata pe insula Terra Alexandra in arhipelagul Franz Joseph, pe paralela 80 nordica, ‘este terminata in procent de 97 %’, si-a exprimat satisfactia ministerul intr-un comunicat.

Botezata ‘Trefla arctica’, aceasta constructie amenajata in trei parti a unei suprafete de 14.000 m.p. cuprinde in special vaste depozite de carburant, hrana si echipament si ‘va permite sa se asigure o locuire confortabila si efectuarea serviciului pentru un grup de 150 de persoane timp de un an si jumatate’, precizeaza documentul.

Soldatii vor putea sa se deplaseze intre diferitele parti ale bazei prin culoare acoperite care sa-i protejeze de frig, atunci cand temperaturile ajung iarna la minus 47 grade Celsius in aceasta regiune, potrivit aceleiasi surse.

Rusia este pe cale sa-si consolideze prezenta militara in aceasta regiune bogata in hidrocarburi, ravnita si de alte tari precum Canada si Norvegia.

Astfel, in septembrie 2013, presedintele rus Vladimir Putin a ordonat redeschiderea unei baze militare datand din era sovietica in Arctica, abandonata in anii 1990.

De atunci, mai multe nave care transportau personal si echipamente au fost trimise spre aceasta baza situata in arhipelagul Noii Siberii, in estul Arcticii.

In mai, Rusia a efectuat deja manevre militare de mare amploare in Arctica, iar in iulie si-a modificat doctrina navala, punand accentul pe importanta strategica a acestei zone, cu dezvoltarea Flotei Nordului.

La inceputul lunii august, Moscova a revendicat in fata ONU, sprijinindu-se pe probe stiintifice, suveranitatea asupra a 1,2 milion m.p. in Arctica, cu vaste rezerve de hidrocarburi.

Demersul rusesc, care ar urma sa fie examinat in primele lui ale anului 2016, ar putea accelera cursa revendicarilor in aceasta regiune cvasinelocuita pe care si-o disputa de mai multi ani Rusia, SUA, Canada, Norvegia si Danemarca.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2