Rusia va instala cel mai modern radar al sau de inalta precizie in Crimeea

home camp2
home camp2
home camp2

Rusia intentioneaza sa amplaseze in Crimeea cel mai modern radar al sau de inalta precizie “Voronej-SM”, componenta a Sistemului sau national de avertizare in cazul unui atac cu rachete (SPRN), renuntand astfel la ideea recuperarii statiei radar “Dnepr” din Sevastopol, ramasa din epoca sovietica, a relatat marti RIA Novosti, citand un inalt oficial rus, informeaza AGERPRES.

“Statii de tipul ‘Dnepr’ au ramas la Balsah (in prezent pe teritoriul Kazahstanului), Murmansk (extremul de nord-vest al Rusiei) si Sevastopol (Crimeea). Cea din Sevastopol este intr-o stare de degradare extrema, de aceea in locul ei planuim instalarea unui radar ”Voronej-SM”. Este un loc foarte bun pentru el acolo”, a afirmat seful SPRN, Serghei Boev.

Spre deosebire de statia ”Dnepr”, radarul ”Voronej-SM” functioneaza in gama centimetrica — spectrul de frecventa cel mai des utilizat — precum si in gama milimetrica, ceea ce inseamna o calitate mai buna de detectare a rachetelor, inclusiv a celor de croaziera, apreciaza in acest sens analistii de la portalul rusesc Rueconomics.ru.

In plus, aceasta decizie a Moscovei demonstreaza, in opinia lor, importanta strategica a peninsulei Crimeea, deoarece amplasarea radarului ”Voronej-SM” aici va permite supravegherea nu doar a Marii Negre, ci si a zonei Caucazului si a estului Marii Mediterane.

Aceasta decizie a Moscovei nu aduce nimic surprinzator, estimeaza expertul militar rus Aleksei Leonkov pentru Rueconomics.ru. “Aceasta decizie se inscrie in planul dezvoltarii statiilor radar amplasate la frontierele Rusiei. Programul respectiv este prevazut pana in 2025 si el are in vedere instalarea de radare pe intregul perimetru al frontierei ruse, precum si in interiorul teritoriului Federatiei Ruse in scopul imbunatatirii sistemului de aparare antiracheta al tarii”, a declarat analistul militar rus.

In cadrul acestei strategii, pe teritoriul Rusiei vor fi instalate nu doar statii radar de tipul ”Voronej-SM”, ci si ”Voronej-D”, care functioneaza in gama decimetrica, cu o distanta de acoperire de 6.000 km.

“Capacitatea ‘Voronej-SM’ de detectare a rachetelor de croaziera este foarte importanta in sensul ca in Marea Neagra intra in mod constant si opereaza nave de razboi ale marinei SUA dotate cu astfel de mijloace de atac. Este vorba de sistemul Aegis de pe distrugatoare americane si care poate lansa si rachete de croaziera tip Tomahawk”, sustine expertul citat.

In acest sens, el evoca varianta terestra “Aegis Ashore” (“Aegis la sol”), amplasata de SUA in cadrul scutului lor antiracheta global si in Romania. Acest sistem, sustine Moscova, ar utiliza echipamente pentru lansari verticale de tip MK-41. Astfel de echipamente ar putea lansa nu doar rachete de interceptare, ci si rachete de croaziera tip Tomahawk, si deci ar fi interzise prin Tratatul privind Fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF).

Rusia considera demult aceasta drept o incalcare a Tratatului INF din 1987 si o amenintare imediata la adresa securitatii sale nationale, noteaza Rueconomics.ru.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *