Rusia va livra mai multe gaze naturale Chinei decat Europei

Reclame home 1
Reclame home 1

Livrarile de gaze naturale rusesti spre China prin intermediul conductei ‘ruta vestica’ le-ar putea depasi pe cele spre Europa pe termen mediu, a declarat duminica la Beijing directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, transmite RIA Novosti citata de Agerpres.

Alexei Miller si directorul companiei energetice chineze CNPC, Zhou Jiping, s-au intalnit duminica la Beijing pentru a pune la punct acordul cadru prin care Rusia va furniza Chinei gaze naturale prin intermediul conductei ‘ruta vestica’. Aceasta ruta va face legatura directa intre campurile de gaze din Vestul Siberiei si zona de nord vest a Chinei prin Republica Altai.

‘Tinand cont de cresterea livrarilor via ‘ruta vestica’, pe termen mediu volumul gazelor naturale livrate Chinei va fi mai mare decat exporturile europene’ a declarat Alexei Miller. Acesta a mai spus ca formula de pret pentru gazele naturale rusesti livrate Chinei va include si o obligatie de tip take-or-pay. Potrivit clauzelor contractuale de tip „take-or-pay”, clientii Gazprom sunt obligati sa plateasca pentru o anumita cantitate de gaze naturale chiar daca in realitate au achizitionat o cantitate mai mica.

In luna mai a acestui an Gazprom a semnat un prim acord cu CNPC privind livrare a 38 de miliarde metri cubi de gaze anual catre China timp de 30 de ani via ‘ruta estica’ o conducta de 3.000 de kilometri denumita ‘Puterea Siberei’. Livrarile prin aceasta prima conducta ar urma sa inceapa in 2018. In momentul in care va fi terminata si ‘ruta vestica’, China va deveni cel mai mare importator de gaz rusesc (68 de miliarde de metri cubi anual), depasind Germania (40 miliarde de metri cubi).

Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2